Кристиян Бойков, на 20 години, е задържан за хакерската атака

...
Кристиян Бойков, на 20 години, е задържан за хакерската атака
Коментари Харесай

Хакерът-талант се казва Кристиян Бойков

Кристиян Бойков, на 20 години, е арестуван за хакерската офанзива на Национална агенция за приходите. Младежът е чиновник в интернационална компания за киберсигурност. Повдигнато му е обвиняване за непозволено прекопирване на данни от осведомителната система на Национална агенция за приходите. Очаква се прокуратурата да реши дали да желае непрекъснатото му задържане.

За Кристиян може да се каже, че е водещ експерт по тестване на компютърни и осведомителни системи в интернационална компания по киберсигурност. За него импровизирано се твърди, че е съветвал проверяващи от ГДБОП при разкриването на така наречен " черни хакери " - тези хакери, които се стремят да пробиват системи за злонамерени дейности.

Той е изнасял лекции по киберсигурност на разнообразни интернационалните обучителни семинари - по какъв начин се откриват уязвимите места в тези системи и по какъв метод може да бъде нараснала тяхната сигурност. Хванат е обаче по дребни и неприемливи за експерт като него неточности.

Разследващите от ГДБОП настояват, че са разбрали кой е изтеглил данните от Национална агенция за приходите по потребителското име на приложението, с което те са прочетени. Кристиян Бойков е арестуван през вчерашния ден късния следобяд в офиса на компанията, в която работи.

Кристиян Бойков остава в ареста за 72 часа. Софийската градска прокуратура ще преценя дали да желае и непрекъснатото му задържане.

Фирмата, в която Кристиян работи, го вижда доскоро повече от 2 години, когато той към момента е възпитаник, завършващ междинното си обучение.

Тогава Кристиян открива пропуск в електронна система на МОН, при която се афишират резултатите от изпитите от матурите и вижда по какъв начин тези резултати могат да бъдат манипулирани. Вместо да ги манипулира обаче, Кристиян написа писмо до министъра на образованието. Не получава отговор и сърдит от това хаква уеб страницата на МОН. Всичко това става обществено известно, защото министърът на образованието му благодари, по този начин го виждат и неговите сегашни работодатели.

„ Ние видяхме за първи път Крис като едно извънредно морално и етично младо момче, което е разкрило нещо и вместо да манипулира оценките на всички свои другари и познати, той е докладвал на МОН и за това министърът се е изказвал доста пъти. Има признателен адрес към него “, описа Дияна Хаджиева, юрист на работодателя на Кристиян Бойков.

„ Кристиян е експерт в тази област. Ако той реши да прави каквото и да е, не са ГДБОП тези, които ще открият данни за това нещо. Той по-скоро подвига тяхната подготовка и води курсове за такива неща, в сравнение с те да го научат на нещо ”, безапелационен беше юристът му Георги Стефанов. Защитниците му считат, че той може да е жертва на провокация или на своя конкуренция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР