Кристалина Георгиева може да оглави Европейския съвет, след изтичането на

...
Кристалина Георгиева може да оглави Европейския съвет, след изтичането на
Коментари Харесай

Нефициално: Кристанила Георгиева ще оглави Европейския съвет

Кристалина Георгиева може да оглави Европейския съвет, след приключването на мандата на Доналд Туск. По непотвърдена информация на организация " Ройтерс " европейските водачи са се обединили към лист, в който Георгиева попада и е любимец за поста. Пак съгласно същия лист, Франс Тимерманс ще бъде определен за ръководител на Европейската комисия, а претендентът на ЕНП за правоприемник на Юнкер Манфред Вебер ще заеме шефското място в Европейския парламент.
Белгийският министър председател Шарл Мишел ще оглави външната политика на Европейски Съюз като правоприемник на Федерика Могерини.
Информацията беше публикувана от Ройтерс, която се базира на два свои източника, близки до договарянията. Подобно е и известието на съветската организация ТАСС. Срещата на водачите от Европейски Съюз стартира в неделя и продължава рекордно дълго и този миг.
Припомняме, че още на срещата на Г-20 в Осака, присъстващите там водачи от Европейски Съюз реализираха сделка, че Вебер няма да е новият ръководител на Европейска комисия. Тимерманс, който е претендентът на социалдемократите, компромисно е бил подсилен от немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, холандския министър председател Марк Рюте и испанския му сътрудник Педро Санчес.
Планът им планува Тимерманс, който бе водещ претендент на левоценстритския блок, да оглави Европейска комисия, водещият претендент на десноцентристите от ЕНП Манфред Вебер да е ръководител на Европейския парламент. Предложението е било показано от шефа на Европейския съвет Донлад Туск пред ръководителите на групите в Екологичен потенциал. Туск обаче не е показал имена.
Представителите на ЕНП се събраха преди общата среща и реагираха остро против вероятността партията им, която завоюва най-вече гласове на евроизборите, да отстъпи председателството на Европейска комисия и на Европейския съвет и да има единствено ръководител на Екологичен потенциал и висш външнополитически представител, заяви основаният в Брюксел уебсайт " Политико ".
Първоначално българският министър председател Бойко Борисов разяснява от Брюксел, че няма логичност Вебер, който е претендентът на партията, спечелила евроизборите, да не оглави Европейската комисия. По-късно обаче, след среднощните диалози, Борисов смени позицията си и съобщи, че Тимерманс в действителност не е неприятен вид.
Досегашният първи зам.-председател на Европейска комисия Тимерманс се употребява със мощната поддръжка на Макрон, както и на испанския министър председател Педро Санчес.
Най-острата опозиция против него идва от Полша и Унгария поради безапелационния му курс против властническите и антидемократични политики в двете страни, чиито държавни управления нарушават независимостта на правосъдната власт и върховенството на правото.
Според осведомени източници, в случай че кандидатурата на Тимерманс не получи болшинство в Европейския съвет, има други разновидности за началник на Европейска комисия, измежду които е водещият претендент на либералите – Маргрете Вестагер. Други обсъждани кандидатури са на французина Мишел Барние, който бе основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит, хърватския министър председател АндрейПленкович, румънския президент Клаус Йоханис, както и двама немски политици – министърът на защитата Урсулафон дер Лайен и министърът на стопанската система Петер Алтмайер, съобщи Ройтрес.
58-годишният Тимерманс сподели, че в случай че бъде определен за правоприемник на сегашния ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, негови цели ще са битката с климатичните промени, минималните заплати на всички европейци и създаване на връзки с Африка, откъдето са множеството мигранти, пристигнали в Европейски Съюз през последните пет години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР