Криптовалутите се провалят като парично средство и трябва да бъдат

...
Криптовалутите се провалят като парично средство и трябва да бъдат
Коментари Харесай

Марк Карни от АЦБ: Криптовалутите се провалят като парично средство и трябва да бъдат подложени на по-строга регулация



Криптовалутите се провалят като парично средство и би трябвало да бъдат изправени пред по-строга регулация, съобщи в петък шефът на Английската централна банка Марк Карни .

Според него е пристигнало времето цифровите валути и тържищата, където се търгуват, да имат същите регулаторни стандарти, като останалата част от финансовия бранш.

" Да бъдеш част от финансовата система носи големи привилегии, само че дружно с това и големи отговорности ", уточни Марк Карни в своя тирада на студентска конференция в Единбург, оповестява " Уолстрийт Джърнъл ".

" Според мен подлагането на тържищата за цифрови валути на същите строги стандарти като тези, при които се реализира търговията с скъпи бумаги, би адресирало значително въпроса с регулаторния метод ", добави той.

Неговите забележки идват в миг, когато регулаторните органи в международен мащаб ускоряват контрола и надзора над търговията с криптовалути. Така да вземем за пример Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища в Съединени американски щати издаде десетки призовки и претенции за информация до софтуерни компании и консултанти, участващи в процедуритe за така наречен " Първоначално предложение на криптовалути " (ICO - initial coin offering), заяви ден по-рано " Уолстрийт Джърнъл ".

Шефът на АЦБ, който е и началник на Съвета за финансова непоклатимост (FSB) - световна регулаторна работна група - също по този начин уточни, че регулацията на пазарите за цифрови валути е нужна за битката с прането на пари и с други противозаконни действия, както и за отбрана на дребните вложители. Трябва да се има поради, че се чака по-късно този месец FSB да разгласява отчет за криптовалутите, който е поръчана от водачите на най-големите международни стопански системи.

Марк Карни също по този начин означи, че криптовалутите употребяват забавна технология, включваща записване на реализираните транзакции сред обособените потребителите. Той обаче акцентира, че цифровите валути се провалят като парично средство, имайки поради големите по мярка съмнения на техните цени и лимитираната им заменяемост за артикули и услуги.

Според него апелите към централните банки да заемат технологията за търговия с криптовалути и да стартират да издават свои лични цифрови валути, които да заменят действителните парични средства и банковите депозити, са много преждевременни.

" Истинска, необятно налична цифрова валута на дадена централна банка не наподобява като добра вероятност в близкото бъдеще ", означи шефът на АЦБ.

Марк Карни счита, че така наречен " блокчейн технология ", която поддържа търговията на биткойни, има към момента дефекти и остава под въпрос, дали централните банки не би трябвало да играят още по-голяма роля във финансовата система.

Междувременно водещата криптовалута се търгува релативно устойчиво малко под психическото равнище от 11000 $, откакто в границите на вчерашната търговия набъбна с към 4 на 100, а по-рано през днешния ден нарастна за малко към 11166 равнището.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР