Крипто пространството предизвика още измами и донесе нова вълна от

...
Крипто пространството предизвика още измами и донесе нова вълна от
Коментари Харесай

Как да разпознаем и да се предпазим от крипто измами

Крипто пространството провокира още измами и донесе нова вълна от наивни вложители В желанието за бързи облаги е добре да се подхожда с нараснало внимание, защото измамници и скамъри дебнат отвред Някои от схемите са добре познати от епохи и са прилагани в традационните финанси
Бумът на фондовите и крипто пазарите през последните години вкара доста нови самостоятелни вложители в този сегмент. С търсенето на рентабилност обаче се активизараха и измамниците, които търсят всевъзможни способи да стигнат до портфейлите на вложителите или да ги въвлекат в на пръв взор апетитни схеми.

Промени се фундаментално и методът, по който се случва това, както и разнообразието, само че като цяло остарели схеми се усъвършенстват, употребявайки новите технологии, жадност за бърза облага на напълно неопитни вложители и липста на регулации.

Реклама
Крайната цел на измамниците може да бъде най-различна - от операция, през кражда на персонални данни и източване на криптопортфейл, до просто продажба на подправен артикул. Всички схеми са известни като скам, като техният брой и разновидности са доста и най-различни.
Pump and dump
Една от най-известните скам схеми за операция е Pump and dump (изпомпване и изхвърляне). Съществува от няколко века - от зората на търговията с акции, само че през днешния ден сполучливо се ползва и с крипто активи. Това е проведена скица от няколко лица, които разпространяват даден актив посредством клюки, рекомендации и погрешни изказвания. След което ги продават, когато цената им се увеличи вследствие на покачвания интерес. В крипто света през днешния ден нормално става въпрос за малко известни токени, зад които не стои нищо. Често в тези измами се включват волно или не известни персони, които имат доста почитатели в обществените мрежи.

Един от най-известните случаи е с боксьора и блог звезда Джейк Пол, музиканта Ник Картър и токена SafeMoon, основан в BNB Chain. През март 2021 година бяха пуснати за продажба първите от тях и за към месец цената им скочи с 21 000%, само че малко по-късно се срина поради разкрития, че избрани обещания не са били спазвани. Засега против тях има единствено заведени групови искове през последните месеци и следва всичко да се реши в съда. В тях се твърди, че са въвлечени звезди, които да вършат заблуждаващи реклами и изказвания.

Как работи: Обикновено схемата стартира с уредник, който събира авторитетни хора в частна група онлайн. Там те координират изкупуването на целевия крипто актив, само че по метод, който заобикаля повишаване на цените, с цел да не направи усещане на пазара. След като придобият задоволително токени и към този момент са подготвени да изпомпват актива, идва моментът, в който би трябвало да накарат необятната аудитория да стартира да купува.
Реклама
Организаторите на схемата стартират да координират клюки, дезинформация или звук, с цел да усилят изкуствено интереса към актива, а от там и неговата цена. Често посланията са, че новите вложители може да са идващите милионери.

Предпочитаното средство за връзка са обществените медийни платформи или приложенията за анонимни известия като Telegram и Discord. Имената на известни персони очевидно е гаранция за предстоящ триумф на инвестицията.

И откакто цената на актива е била нараснала задоволително от нищо неподозиращите заблудени вложители, уредниците продават актива на високи цени, обирайки облагите. А за наивните вложители остава един обезценен актив.

На процедура Pump and dump си е една Понци скица, както и откровена операция на пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР