Кримският адвокат Едем Семедляев е бил задържан в центъра на

...
Кримският адвокат Едем Семедляев е бил задържан в центъра на
Коментари Харесай

Арестуваха кримски адвокат, `тагнат` в чужд статус във фейсбук, за дискредитиране на руската армия -

Кримският юрист Едем Семедляев е бил арестуван в центъра на Симферопол от чиновници на Центъра за противопоставяне на екстремизма към Министерство на вътрешните работи на Руската федерация (център „ Э “), заяви уеб сайтът „ Грати “. Юристът е арестуван по члена от Наказателен кодекс, предледващ дискредитацията на съветската войска, поради обява във фейсбук. Куриозното е, че самият Семедляев не е разгласил нищо неправилно в профила си в обществената мрежа, само че бил „ тагнат “ (отбелязан) от различен консуматор на мрежата.

Арестът поради статус на представителя на публичното придвижване „ Свободен блян – Урал “ Рафис Кашапов, който е емигрант от Татарстан и е представян като вицепремиер на държавното управление заточение на Република Татарстан във Англия, където живее. Кашапов пуснал коментар за закононарушенията на съветската войска в Украйна и за основаването на партизански отряди против „ незаконния режим на Путин “ и там „ тагнал “ в частност и Семедляев.

След обявата в 11.30 в четвъртък на ул. „ Лермонтов “ в Симферопол двама чиновници на център „ Э “, Руслан Шамбазов и Константин Уразов задържали юриста. Мъжът бил дружно със брачната половинка си, съумял единствено да й каже, че е арестуван поради обява в обществените мрежи. Малко по-късно Семедляев е звъннал на жена си и прецизирал обвиняването, за което се планува санкция от 50 до 100 хиляди рубли (1500-3000 лв., б. р.).

Инкриминираният статус:

„ Загубите сред персоналния състав на окупаторите от началото на пълномащабната експанзия на Русия в Украйна доближиха повече от 20 хиляди души… А обстоятелствата потвърждават: съветските окупатори в Украйна се занимават с обир не по-зле, в сравнение с с всеобщи изнасилвания и убийства на цивилни. Преди това сходни закононарушения против човечеството са осъществени от „ московците “ в Азербайджан, Молдова, Ингушетия, Чечения, Грузия и Сирия... ”

В цялостния текст, който може да бъде открит в други запаси в интернет,, се предлага тюрките и угро-фините да основат партизански отряди за събаряне на незаконния режим на Путин.

Служителите на център „ Э “ съставили протокол за установеното нарушение още през април, сега, в който Семедляев е бил маркиран в статуса на Кашапов.

При разпит Семедляев е декларирал, че не познава Кашапов персонално. Явно след тагването юристът се е тормозил и е поставил ограничавания в профила си, тъй че да не може да бъде отбелязван. „ Забелязахме, че той (Кашапов, б. р.) е отбелязал Едем и още на същия ден премахнахме отбелязването и блокирахме опцията Едем да бъде тагван в каквито и да е изявления. “ – споделя Елвина Семедляева, представена от „ Грати “

Делото против Семедляев е бил огледано в четвъртък следобяд от Киевския областен съд на Симферопол от 14.30 часа. От материалите по делото излиза наяве, че юристът е бил „ изловен “ от ст. лейтенант Роман Филатов, който е провеждал т. н. мониторинг на мрежата още на 18 април. За „ оглед “ на стената на Семедляев били поканени като поемни лица Анастасия Нелепа и Лилия Асанова, които съгласно уеб страницата „ Грати “ не за първи път са в ролята на поемни лица на център „ Э “.

Въпреки обясненията на бранителя на Семедляев в съда Назим Шейхмамбетов, че подсъдимият би могъл да бъде маркиран и без негово единодушие, арбитър Виктор Крапко го осъдил на санкция в размер на 75 хиляди рубли.

На излизане от правосъдната зала полицията е задържала бранителя на юрист Семедляев – Назим Шейхмамбетов по протокол за нарушение на публичния ред, скупчване на доста лица в изискванията на наложени ограничавания по отношение на COVID-19 от 25 октомври 2021 година. Днес, 27 май, съдът би трябвало да прегледа и неговото дело.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР