Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите

...
Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите
Коментари Харесай

Телефонни измамници пак атакуват самотни възрастни хора

Криминалисти от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик предизвестяват жителите на региона и най-много на Пазарджик за зачестяване на опитите за телефонни измами. Основно са засечени позвънявания към стационарни и мобилни телефони на възрастни и самотноживеещи хора в регионалния град. Схемата, която се употребява е класическа.

Измамниците в множеството случаи се свързват посредством стационарни домашни телефони с евентуалните си жертви и употребяват добре позната досега скица. Непознат звъни по телефона на бъдещата жертва и оповестява, че е доктор, юрист или друго длъжностно лице, като осведоми, че е станала тежка злополука. В мелето е потърпевш непосредствен, родственик и за неговото избавяне е нужна скъпа и незабавна интервенция.  Минута по-късно следва второ позвъняване, а от слушалката спокоен глас изяснява на към този момент задоволително терзания възрастен човек че е служител на реда, който преследва телефонни измамници. Пита го дали  са му се обаждали по телефона и го поучава да се пази, тъй като към този момент е влезнал в полезрението на телефонните измамници. Мнимият полицейски чиновник поучава жертвата да подготви наличните си пари или полезности. Те щели да служат за стръв на измамниците, да ги хвърли през прозореца на терасата или от вратата, а откакто заловят бандитите щели да бъдат върнати назад.

Апелираме към жителите да бъдат бдителни, да не се поддават на позвъняванията на непознати, да не дават под какъвто и да е претекст парични суми или полезности на непознати даже в случай че се показват за служители на реда. При наличности на сходни позвънявания да позвънят на своите близки, като ги осведомят за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР