Крепостта Боргринг е една от най-впечатляващите викингски крепости за всички

...
Крепостта Боргринг е една от най-впечатляващите викингски крепости за всички
Коментари Харесай

Перфектна викингска крепост – тайната за изграждането ѝ е разкрита

Крепостта Боргринг е една от най-впечатляващите викингски замъци за всички времена. До през днешния ден всички учени недоумяваха по какъв начин е допустимо този народ да построи толкоз софтуерно напреднала цитадела. Парче дърво на над 1000 години разкри тайната. Или най-малко частично.

Уникалната по рода си цитадела е идеално кръгла. Тя се намира южно от Копенхаген на остров Зийланд. Открита е благодарение на технологията LiDAR с висока резолюция. Тя съставлява антена, основана на лазерното проучване, която основава 3D типографска карта на земната повърхнина. Откритието е първото по рода си за последните 60 години. Крепостта Боргринг е датирана в края на X век и е изключителни софтуерно напреднала.

Разкопките в региона започват още през 2014-та. Това е петата цитадела под формата на окръжност, открита до този миг, принадлежаща на викингите. Учените са уверени, че те са въодушевени от британски модели, защото някои от техниките на викингите са повлияни от Скандинавските завоевания на Британските острови.

В предишното, а и през днешния ден, кръгът се счита за идеалната форма за цитадела. Тя може да обхване най-голяма повърхност с най-малка външна страна. Реално не е належащо една цитадела да е идеално кръгла, с цел да е функционална, само че Боргринг е тъкмо такава.

Оказва се, че уменията на викингите за проучване на земната повърхнина надминават всички упования. Уменията в строителството – също. Според учените крепостта е служела освен за военни цели. С нея кралят, поръчал построяването ѝ, е показал мощ и мощност. За да схванат по какъв начин е издигната, учените трябвало да схванат при кой държател е съградена.

 Викинг

Крепостта Боргринг е по-различна от всичко останали. В нея са открити дърводелски принадлежности и други такъми, употребявани от викингите за запълване на дупките по защитните стени и огради. Изследванията демонстрират, че тук са живели доста генерации. Това е нещо извънредно за викингските традиции. Повечето сходни замъци са изоставяни най-много до две десетилетия след построяването си.

Въпросът, който вълнува учените, е по какъв начин някой е кадърен да построи толкоз неповторима сграда. Отговорът археолозите намират в парче дърво, намерено през юли тази година. След куп разбори е открито, че парчето е от дърво в Дания, отсечено малко след 966 година. Това потвърждава, че крепостта е строена тъкмо по времето на Харалд Блутут. Той е наследник на първия държател на кралство Дания, който е покръстил датския народ по време на ръководството си от 958 до 986 година Това води учените до заключението, че има още доста скрити замъци по датските земи. Експедициите за откриването им към този момент са в ход. Когато бъдат разкрити, това ще е следващата стъпка към откриване на точния прийом за построяването им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР