Кремъл спечелил около 1 милиард евро от европейската дерогация, позволяваща

...
Кремъл спечелил около 1 милиард евро от европейската дерогация, позволяваща
Коментари Харесай

България позволила на Русия да спечели € 1 млрд. от дерогацията за петрола

Кремъл спечелил към 1 милиард евро от европейската дерогация, позволяваща на България да продължи да внася съветски нефт.

Това написа, като се базира на взаимно следствие. То е дело на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията, Центъра за проучване на силата и чистия въздух и журналиста Виктор Джак.

През декември 2022 година Европейската комисия разреши на България дерогация от глобите против Русия. Страната ни може да купува недопечен съветски нефт до края на 2024 година Целта е българските жители да не пострадат от дефицита му. Дерогацията не планува рафинерията на „ Лукоийл “ край Бургас да обработва горивото и да го продава зад граница за облага.

Властите в София обаче се възползвали от малките врати и разрешили милиони барели съветски нефт да доближат до нефтокомбината. След това „ Лукойл “ го изнасяла като рафинирани горива на открито. Продуктът достигал и страни членки на Европейски Съюз. Само в интервала от март до юли т.г. рафинерията изнесла близо 3 милиона барела горива, чийто генезис най-вероятно е съветски.

От правна гледна точка това не нарушава глобите, настояват специалисти, представени от „ Политико “. Вратичките, от които може да се възползва „ Лукойл “, са основани от неяснотите в европейските правила, в това число за това какво се смята за търговия, какви горива може да изнася България и дали може да ги съхранява, както и по какъв начин Комисията събира данни.

Държави от Европейски Съюз приканват Брюксел да работи и да затвори тези малки врати. Според трима дипломати Комисията би трябвало да преразгледа опцията за дерогация за България преди приемането на 12-и пакет наказания против Русия, което се чака през идващите дни.

„ Ако задачата на дерогацията е била да се помогне на елементарните българи да оцелеят, значи сме се провалили “, декларира един от дипломатите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР