Кремъл ще следи отблизо предстоящите разговори между украинския президент Володимир

...
Кремъл ще следи отблизо предстоящите разговори между украинския президент Володимир
Коментари Харесай

Кремъл предупреди Ердоган, че ще следи отблизо разговорите му със Зелески

Кремъл ще " следи от близко " идните диалози сред украинския президент Володимир Зеленски и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, като дефинира срещата им в Истанбул като " значима ".

" Ще следим доста деликатно резултатите от тези диалози ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти, като добави: " За нас ще бъде забавно да разберем какво е било разисквано сред господин Ердоган и господин Зеленски. Това е значимо. "

Броени дни преди основната среща на върха на НАТО президентът на Украйна Володимир Зеленски е на публична аудиенция в Турция по покана на президента Реджеп Тайип Ердоган. Държавните глави ще обсъдят продължаващата съветска окупация на Украйна и нейните последствия.

Това ще бъде първото посещаване на Зеленски в Турция от началото на съветската експанзия на 24 февруари 2022 година, напомня Хюриет. Ердоган ще бъде хазаин на украинския президент в Истанбул. Двамата водачи първо ще проведат двустранни диалози, а по-късно ще ръководят делегации.

Украйна желае на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс да бъде открит път за нейното участие в НАТО. Зеленски ще упорства също Турция и страните-членки на НАТО да изпратят на Киев по-тежки оръжия, в това число и изтребители, с цел да може украинската войска да ускори контранастъплението си против Русия.

Двамата водачи ще обсъдят и зърнената договорка, която разреши на Украйна да изнесе повече от 30 млн. тона пшеница и други хранителни артикули по света от август 2022 година насам.

 

Русия твърди, че няма да удължи самодейността, която изтича на 17 юли, защото изискванията по нея не са изпълнени. Тя не може да изнася личната си пшеница, амониева селитра и други торове поради вторичните наказания, наложени от Запада.

 

Анкара посредничи а удължение на самодейността посредством взаимни договаряния с Русия, Украйна и Организация на обединените нации.

 

Руски публични лица изрично намекнаха, че биха могли да блокират удължаването на съглашението за зърното този месец, оплаквайки се, че елементи от договорката, позволяващи съветския експорт, не са изпълнени.

 

Турция неведнъж е призовавала Киев и Москва да сложат завършек на войната посредством договаряния. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР