Кремъл е поел контрола над военната група “Вагнер в Африка,

...
Кремъл е поел контрола над военната група “Вагнер в Африка,
Коментари Харесай

Кремъл е поел контрола над военната група “Вагнер” в Африка

Кремъл е поел контрола над военната група “Вагнер ” в Африка, след гибелта на Евгений Пригожин, оповестява The Times.

Една от първите индикации какво ще се случи с империята на починалия началник на “Вагнер ” бе изявление на президента Туадера. Той сподели в изявление за The Washington Post, че почти 1000 души на Вагнер ще останат в страната.

Туадера удостовери известията, че Юнус-бек Евкуров, заместник-министър на защитата на Русия, и генерал-майор Андрей Аверянов, шеф на военното разузнаване, са посетили Банги. Те са му споделили, че “Вагнер ” в този момент ще се ръководи от съветското министерство на защитата.

„ Винаги сме сключвали контракти с съветското държавно управление “, сподели Туадера.

Западът се надяваше да се възползва от несигурността в раздраната от война африканска нация след гибелта на Пригожин

Президентът Макрон беше хазаин на Туадера в Париж предходната седмица и го умоляваше да изхвърли “Вагнер ” от страната си. А американска частна военна компания предложи да заеме мястото на “музикантите ”.

Туадера многозначително добави, че руснаците не са били първият му избор, когато е изискал тяхната помощ, с цел да изтласка бунтовниците от столицата през 2018 година

„ Ако Съединените щати желаеха да изпратят помощ, ние щяхме да я приемем “, сподели той. „ Но това не значи, че ще бъдат сурогат на Русия. “

Русия се вгради във всеки аспект от живота на ЦАР през последните години. Това е тест за задачата й да разшири външния си отпечатък

Дори марка бира, сварена от един от локалните шефове на “Вагнер ”, се трансформира в известна напитка в питейните заведения.

Групата е поела контрола върху концесиите за дървен материал златните запаси. Всичко това е на  стойност към 1 милиард $. Тя изтласка Франция, някогашната колониална мощ, и Съединени американски щати от позициите на въздействие в страната.

Чарлз Бусел, специалист по ЦАР в мозъчния концерн International Crisis Group, сподели, че Западът неотдавна се е отказал от тактиката си да подлага на критика Туадера и “Вагнер ”.

„ Те схванаха едно нещо: не могат да смъкват “Вагнер ”, без да предложат сходна военна помощ “, сподели той. „ Те желаят да съблазнят Туадера. “

Бусел сподели, че американската частна военна компания не е прочут състезател и той не може да я назове, без да разкрие своите източници. По думите му тя „ се управлява от човек, живеещ в Съединени американски щати “, който се е срещнал с представители на Централноафриканската република „ тъкмо преди “ визитата на руснаците.

Джейниша Пател, анализатор в Института за световна смяна на Тони Блеър, написа предишния месец, че въпреки всичко риск има. Ако заплащането на съветските военни не дава отговор на великодушните контракти на групата “Вагнер ”, това „ рискува да сътвори търсене за други наемнически групи в района “.

Работата на “Вагнер ” до момента наподобява продължава както нормално

“Вагнер ” и държавните сили са изтласкали бунтовниците от столицата и главните градове.  Боевете обаче не престават в отдалечени региони.

Дмитрий Сити, шефът на “Вагнер ” в ЦАР сподели пред съветския вестник Pravda този месец:

„ Трябва да продължим да работим и да не падаме духом. Надявам се всичко да остане същото. “

Евкуров и Аверянов също посетиха Мали и Буркина Фасо след гибелта на Пригожин. И двете страни се обърнаха към Русия след преврати на територията им. Анализаторите споделиха, че тяхното обръщение е ясно: че “Вагнер ” към този момент е под контрола на Москва.

В столицата на Мали, Бамако, Евкуров се срещна и със Салифу Моди, втори в командването на новата хунта в Нигер и министър на защитата. Това допуска, че последната страна от Сахел може също да търси съветска поддръжка против джихадистите, които са се разпръснали из района.

„ Ще създадем всичко допустимо, с цел да ви помогнем “, сподели Евкуров на конференция в Буркина Фасо, контрастирайки с колоритния някогашен началник на “Вагнер ”.

Африканската обиколка на двамата мъже допуска, че военното разузнаване ГРУ на Аверянов печели борбата за власт и контрола над “Вагнер ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР