Кредитната агенция Standart & Poor`s повиши перспективата пред Националната електрическа

...
Кредитната агенция Standart & Poor`s повиши перспективата пред Националната електрическа
Коментари Харесай

S&P повиши кредитната перспектива пред НЕК 

Кредитната организация Standart & Poor`s увеличи вероятността пред Националната електрическа компания в позитивна посока и удостовери дълготрайния й рейтинг. Докладът е излязъл на 12 декември и демонстрира, че кредитните индикатори на държавното сдружение са доста усъвършенствани. Данните демонстрират нараснали бизнес резултати и понижена кредитна експозиция. 

Другата добра вест за НЕК е, че организацията регистрира положителното й позициониране в енергийния преход и нисковъглеродната й непоклатимост, заяви БНР. 

Очакванията на рейтинговата организация са през идващите две до три години либерализацията на електроенергийния пазар в България да докара до възстановяване на кредитоспособността на НЕК и БЕХ и до понижаване на равнището на задлъжнялост на компанията. Този развой към този момент е стартирал посредством погашение от НЕК на над 1 милиарда лв. исторически насъбрани отговорности към българската страна.

Рейтингът на НЕК продължава да зависи от финансовото положение на БЕХ. S&P преглежда НЕК като дъщерно сдружение от стратегическо значение за БЕХ, като се има поради доста значимата роля на НЕК в енергийната система на България като производител на екологична електрическа енергия от Водноелектрическа централа и на обстоятелството, че НЕК съумя да се трансформира от губещо дружество до компания, която способства за близо 20% от брутната облага на БЕХ.

Рейтинговата организация показва в умозаключение, че чака представянето на НЕК да остане стабилно и че би могла да увеличи рейтинга на НЕК през идващите шест до 12 месеца, в случай че независимият профил на компанията се усъвършенства до " bb " или кредитният профил на групата се усъвършенства до " bb+ ". 

Самостоятелният профил може да се усъвършенства в резултат на нараснала непоклатимост и предвидимост на паричните потоци като резултат от диверсификация на енергийните доставки, опазване на резистентен дял на либерализирания пазар и използване на принадлежности за ръководство на риска, например хеджиране на индустриалното портфолио.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР