Кредитът за частния сектор ще продължи да се развива възходящо

...
Кредитът за частния сектор ще продължи да се развива възходящо
Коментари Харесай

Банките очакват обема на дългосрочните кредити за фирми да ускори растежа си

Кредитът за частния бранш ще продължи да се развива възходящо при започване на годината съгласно комерсиалните банки, откакто в края на 2021 година годишното му повишаване се форсира до 8.7 на 100. За тази динамичност способства главно относителното високо търсене на заеми от семействата, и в по-малка степен търсенето на заем от компаниите. Годишният напредък на заемите за нефинансови предприятия през ноември, да вземем за пример, възлезе на 4.6% при 3% в края на 2020 година. Това четем в изданието „ Финансов бранш: оценки и упования ", направено от финансовото министерство, което показва упованията на необятен кръг финансови медиатори във връзка с съществени макроикономически индикатори и фактори, отнасящи се до осъществяваната от тях активност.
Банките чакат размера на дълготрайните заеми за компании да форсира растежа си по отношение на четвъртото тримесечие, до момента в който този на овърдрафта на компании леко да се забави. Това евентуално отразява и упованията на банките за последователно понижаване на несигурността и възобновяване на частните вложения.
При заемите за семейства също ще има ускоряване на тези с по-дългосрочен матуритет, до момента в който при тези доминирани в евро няма да има основна смяна. По-високото търсене на заеми от страна на семействата, с изключение на с нарастването на приходите,  ниските лихвени проценти и възходящите цени на жилищата, може да се свърже и с възходящи инфлационни упования.
По отношение на привлечените депозити от семействата се чака леко да покачат повишаването си по отношение на края на предходната година, до момента в който тези от компании леко ще забавят растежа си. На фона на исторически ниските лихвени проценти и негативна действителна възвръщаемост, банките чакат дълготрайните депозити на семействата да намалеят.
В последна сметка се чака конкуренцията в сегмента на кредитирането ще продължи да нараства, като тази от лизингови компании леко ще се форсира по отношение на предстоящото през четвъртоот тримесечие.

 

Финансовите вложители чакат опазване на ОЛП

Очакванията на интервюираните на търговски банки, капиталови медиатори, ръководещи сдружения и пенсионно-осигурителни сдружения за динамичността на главния лихвен % (ОЛП) през първото
тримесечие на 2022 година се резервират най-вече неутрални, като дребен дял от всички отговори (5%) позволяват покачване. По този метод балансовата оценка остава минимално позитивна във
второ следващо проучване след четвъртото тримесечие.

Въпреки извънредно ниската интензивност на търговията на левовия междубанков пазар, през декември се наблюдаваше леко покачване на междинния лихвен % по покупко-продажбите, като от нормалното си равнище от към минус 0.7%, той записва стойности от към около 0.5 на 100.
Това е и евентуалната причина за мненията в интерес на покачване на главния лихвен %. През януари междинният % на междубанковия пазар още веднъж се върна на равнище от минус 0.7%, което поддържа преобладаващото очакване за опазване нивото на главния лихвен %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР