Крайнолявата формация Подемос и предвожданата от нея коалиция - трета

...
Крайнолявата формация Подемос и предвожданата от нея коалиция - трета
Коментари Харесай

Крайната левица в Испания ще обжалва прякото управление на Каталуня

Крайнолявата групировка " Подемос " и предвожданата от нея коалиция - трета мощ в испанския парламент - ще апелира в Конституционния съд на страната решението на управляващите в Мадрид да наложат директно ръководство на Каталуня след оповестяването на самостоятелност в края на октомври. Това разгласи водачът на " Подемос " Пабло Иглесиас, представен от испански медии.

" Ще апелираме скоро. В момента (политиците от партията) подписваме жалбата, " сподели Иглесиас в коридорите на Конгреса. Така групировката откликва на претенции на партиите, подкрепящи независимостта, които са показани в Конгреса - Каталунската репубиканска левица (ERC) и Каталунската демократична европейска партия (PDeCat), които не разполагат с нужния най-малък брой депутатски места, с цел да осъществят сходна самодейност.

Целта съгласно Иглесиас е да се избегне повтаряне на директната власт " в Каталуня и други самостоятелни области ", получили " опасността от (чл. 155) от държавното управление на (управляващата Народна партия) ", както и да се " отбрани самоуправлението на Каталуня ".

От ERC - партията на уволнения и задържан каталунски вицепремиер Ориол Жункерас - по-рано тази седмица желаеха от Иглесиас да отнесат " държавния прелом, който съставлява член 155 (клаузата за директно управление) " до Конституционния съд. Според в. " Ел паис " това ще се случи още в понеделник, на 4 декември. Въпреки това представителят на групата на ERC, приветствайки решението, сподели: " Не разбирахме за какво се бавят толкоз. "

" Подемос " през цялото време не подкрепяха ограниченията, наложени от държавното управление на премиера Мариано Рахой, откакто Народното събрание в Барселона настоя да се придържа към резултатите от референдума за обособяване и разгласи независимостта на Каталуня. Най-силно антикапиталистическото крило на предвожданата от нея коалиция даже призна самостоятелна Каталуня няколко дни след събитията от 27 октомври.

Иглесиас афишира решението си едвам пет дни преди началото на предизборната акция за изключителния избор в Каталуня, който ще се организира на 21 декември.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (164)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР