Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей изненадващо спечели първичните президентски избори в

...
Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей изненадващо спечели първичните президентски избори в
Коментари Харесай

Крайнодесен кандидат спечели първичните президентски избори в Аржентина

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей изненадващо завоюва първичните президентски избори в Аржентина, които дефинират претендентите за същинския избор през октомври. Бившата телевизионна звезда получи 30.5% от гласовете, което го слага пред двете най-големи политически партии - Перонистка коалиция и " Заедно за смяна ".

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей изненадващо завоюва първичните президентски избори в Аржентина, които дефинират претендентите за същинския избор през октомври. Бившата телевизионна звезда получи 30.5% от гласовете, което го слага пред двете най-големи политически партии - Перонистка коалиция и " Заедно за смяна ".

По този метод предварителните упования за поддръжка от към 6% бяха напълно опровергани, а Милей наподобява в добра позиция за изборите през октомври. " Заедно за смяна " събра 28.3% от гласовете, до момента в който Перонистката коалиция е подкрепена от 27% от аржентинците.
Странните възгледи на Милей
Хавиер Милей е обожател на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и поддържа закриването на централната банка. Смята още, че изменението на климата е машинация, желае да облекчи регулациите за оръжията в Аржентина и да размени песото с американския $ като съществена валута.
Реклама
" Ние сме същинската съпротива ", съобщи Милей в оптимистична тирада след резултатите. " Една друга Аржентина е невъзможна със същите остарели неща, които постоянно са се проваляли ", добави той, представен от Reuters.

Консерваторката Патриша Булрих, която е някогашен министър на сигурността, ще бъде президентският претендент на " Заедно за смяна ". Тя надви над кмета на столицата Орасио Ларета. Перонистката коалиция издига икономическия министър Сержио Масса.

Сочената за любимец на изборите през октомври Булрих и Милей действително " таргетират " една и съща част от популацията, което основава предпоставки за делене на вота. Големият печеливш от тази обстановка може да се окаже левият Масса, който не споделя електорат с другите претенденти. Донякъде парадоксално обаче най-голямото преимущество на Милей е неговият относително дребен политически опит, като той е бил представител в Конгреса едвам за един мандат. Необвързаността му с досегашния политически хайлайф обаче дава вяра на огромна част от популацията, че точно някогашната телевизионна звезда може да промени икономическата действителност в страната.
Ефектът от икономическата рецесия
Резултатите от първичните избори, които са наложителни, демонстрират неодобрение на гласоподавателите от държавното управление и непопулярния президент Алберто Фернандес, който не желае да бъде избран отново. Страната е в икономическата рецесия през последните години. Инфлацията е 115%, до момента в който песото загуби половината от цената си по отношение на $ от началото на годината.
Реклама
" Ръстът на Милей е изненада. Това приказва за гнева на хората към политиката ", съобщи някогашният закостенял президент Маурисио Макри.

Изборите през октомври ще бъдат основни за политиката, която визира големия селскостопански бранш - страната е един от най-големите експортьори в света на соя, царевица и говеждо месо. Освен това те ще имат голямо значение и за договарянията с Международния валутен фонд (МВФ), като Буенос Айрес се пробва да реализира дългова договорка на стойност 44 милиарда $. Сериозна икономическа спънка са и ниските равнища на валутни запаси, които в допълнение натежават на така и така изпадналата в проблеми страна.

Мартин Рапети, шеф на икономическата консултантска компания Equilibra, счита, че първичният резултат ще форсира инфлацията и ще понижи цените на облигациите, които се покачиха през последните месеци на фона на упованията за победа на " Заедно за смяна ". " Предстоят сложни седмици, които ще основат проблеми на държавното управление ", сподели той пред Financial Times.
Свързани публикации Анализ | Как Латинска Америка може да стане суперсила в суровините 14 август 2023, 13:02 Чилийската тактика за надзор над лития може да отблъсне вложителите 15 май 2023, 11:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР