Крайно време е да се разбере, че в ЦИК се

...
Крайно време е да се разбере, че в ЦИК се
Коментари Харесай

Красимир Ципов, член на ЦИК: Никой не дава адекватен отговор откъде са тези машини

Крайно време е да се разбере, че в ЦИК се слагат на разискване въпроси, а след това представителите споделят напълно разнообразни неща. Днес би трябвало да кажем и да изразим нашата угриженост и паника от това, което се случва. Вече машините, които се появиха станаха към 600. Никой не дава съответен отговор от кое място са тези машини. Това сподели пред публицисти членът на Централната изборна комисия от ГЕРБ Красимир Ципов.

Чухме спорни версии от страна на изпълнителя по договорите, само че те в последна сметка не дават явен отговор какво се случва. Това би трябвало да стане ясно на българските жители. Да, избори в неделя ще има и те би трябвало да излязат всеобщо да гласоподават, с цел да предотвратим вероятен сюжети на тези лица, които не желаят в България в неделя да се проведат почтени и демократични избори. Тези избори са основата на образуване на ръководство, което би трябвало да завоюва доверието на хората. А тогава когато няма информация, в това число и от органа, който по закон е предназначен да провежда тези избори, в действителност българските жители би трябвало да си слагат въпроси, само че и да получават отговори, уточни Ципов.

Йорданка Ганчева от ЦИК приказва и за контролното преброяване на разписките. " Върховен административен съд ясно сподели, че няма отношение при отчитане на резултатите, само че е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния развой при гласуването с машини ". Тя изрази мнение, че ЦИК е трябвало да направи 100% инспекция. " На фона на създалата се обстановка, смятам, че 100% преброяване е една от гаранциите за сигурността на изборния развой ", добави тя.

Законодателят планува изрично машинно гласоподаване като поръчител за вярно отчитане на всеки глас на българските жители, само че нещата от последната седмица водят до неумение и подозрение в отчитането на гласа на жителите. Появиха се 228 машини, след това 150 машини. Това ме стимулира да пожелаваме информация на " Сиела " какви още машини има на територията на България, чия благосъстоятелност са и защо са предопределени. Вчера получихме в 14:38 отговор от " Сиела ", че има още 199 машини в склад при бившето Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “. За тях нямаше никаква информация от кое място са, по кое време са пристигнали и защо ще се употребяват. От през вчерашния ден стана ясно, че желаят всичките тези машини да бъдат употребявани за сервизно обслужване. Буди неразбиране фактът, че е три дни преди изборния ден, уточни членът на ЦИК Георги Баханов.

Мисля, че в обществото витае мнението, че Върховен административен съд е отменил решението на ЦИК за 100% преброяване на разписките. В претекстовете на Върховен административен съд категорично е посочено, че в прерогативите на ЦИК да дефинира размера и типа на контролното броене, което беше несъмнено да е 100% преброяване. Кое наложи член на Комисията да внася още веднъж план за изменение на това решение за 30% преброяване на гласовете, добави той.

В нашите контракти ясно е записано, че в случай че след 30 минути при една дефектирала машина не може да се оправи се минава на хартиена бюлетина. Това е решението, сподели Димитър Димитров.

Проблемът е, че способените органи не направиха съответна инспекция, с цел да се разбере защо става дума. ЦИК в последната седмица се занимава, вместо с изборния развой, да написа писма другите способени органи като Министерство на вътрешните работи и ДАНС да окажат подпомагане да бъдат охранявани, добави Ципов.

Междувременно господин Рашков написа изборни описи, ревизира медицински досиета и други такива неща, които имат директно отношение към изборния резултат, съобщи Димитър Димитров още.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/636106237422923
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР