Крайбрежието на Червено море в Саудитска Арабия се простира на

...
Крайбрежието на Червено море в Саудитска Арабия се простира на
Коментари Харесай

Защо Саудитска Арабия може да е следващата дестинация за луксозен туризъм

Крайбрежието на Червено море в Саудитска Арабия се простира на повече от хиляда благи - от северната граница с Йордания в залива Акаба до Йемен в далечния юг.

Голяма част от тази територия, отвън огромните градове като Джеда, е незастроено крайбрежие с тюркоазена вода, острови, девствени плажове и коралови рифове.

Сега, като част от проекта " Визия 2030 " на Саудитска Арабия за диверсифициране на стопанската система, понижаване на зависимостта от приходите от нефт и осъществяване на обществени промени, по крайбрежията на Червено море се построяват редица свръхлуксозни планове, които финансираните от държавното управление строителни бизнесмени афишират за връх на екологичното схващане.

" Наистина е вълнуващо да забележим, че се отваряме към света ", споделя Фирас Джунди, районен управител за Близкия изток на PADI, Професионалната асоциация на инструкторите по гмуркане.

" Израснал съм в Саудитска Арабия и започнах да се гмуркам там през 1989 година, а тогава северната част на страната беше налична единствено на четири колела. Когато стигнеш до брега, виждаш, че той е непорочен, непокътнат, с транспарантна вода, като голям басейн, цялостен с риби. Това не е било дестинация за гмуркане, тъй че можете да си визиите какъв брой предпазени са коралите ", изяснява той пред CNN.


Unsplash

Всички нюанси на синьото

Районът на Червено море обгръща 28 000 квадратни километра брегова линия и 90 морски острова на към 300 благи северно от Джеда, а AMAALA, още по на север в естествения резерват на принц Мохамед бин Салман, са част от така наречен гига планове на Саудитска Арабия. Те ще включват бутикови курорти, предлагащи голям брой водни спортове и други действия, в това число изкуство, просвета и обучение, основани към морето, пустинята, дюните и планините.

И двата курорта ще бъдат обслужвани от идното интернационално летище на Червено море, което е планувано да бъде отворено за вътрешни полети през 2023 година

" Когато за първи път пристигнах тук и отидох на островите, видях към седем нюанса на синьото. Помислих си: " Колко нюанса може да има в морето? ", споделя Розана Чопра, изпълнителен шеф в, компанията за развиване на плановете, благосъстоятелност на следения от саудитското държавно управление Публичен капиталов фонд (PIF).

" Дори и в този момент си мисля: " Какво, за Бога, е това превъзходно място и за какво толкоз дълго време е било в загадка? Островите, морските жители и делфините са като някакъв приказен свят. Толкова е зашеметяващо, скъпо и красиво. Затова не можем да бързаме, би трябвало да го създадем отговорно, по най-хубавия вероятен метод ", добавя тя.

Според Фирас Джунди, капацитетът за туризъм е голям.



" Вълнуващото е, че те не желаят да бързат. Те не желаят да бъдат следващата натоварена дестинация като Египет. Не става въпрос единствено за гмуркане, има толкоз доста други хубави неща в Саудитска Арабия, която е цялостна с исторически обекти и пустини. Имам възприятието, че гмуркането е единствено един от върховете на айсберга, който Саудитска Арабия се пробва да разпространява ", счита той.

Хиперлукс

Проектът в Червено море, сред градовете Умлуж и Ал-Вадж, планува създаване на 22 от 90-те острова и ще се зарежда със 100% възобновима сила. Очаква се до 2030 година да включва 50 хотела, 8000 стаи и 1000 жилищни парцела.

Според Розана Чопра " регенеративен " туризъм е стилната дума в плановете, ориентирани към отговорно пътешестване, опазване и възстановяване на локалната общественост и околната среда, и предложение на трансформиращи прекарвания за посетителите.

Пясъчните линии на островите Уммахат ще посрещнат първия от плановете на The Red Sea, който ще бъде открит в края на 2023 година The St. Regis Red Sea Resort ще бъде център за водни спортове, планиран от японския проектант Кенго Кума, с настаняване във вили на сушата и над водата.

Nujuma, резерват на Ritz-Carlton на остров Уммахат, ще разполага с център за гмуркане.

Остров Шура ще е на 30 минути път с кола от летището, обвързван с мост с дължина 1,2 км и ще извършва ролята на централен остров с 11 нискоетажни курорта, проектирани по този начин, че да наподобяват на корали, изхвърлени на плажа. Ще има голф игрище, яхтено пристанище, доста магазини и заведения за хранене. Два вътрешни курорта – Desert Rock и Southern ще се възползват оптимално от естествения пейзаж на крайбрежието.



Шейбара, на 45 минути с лодка от континента, се популяризира от разработчиците като свръхлуксозен курорт с поредност от капсули над водата, които съгласно архитектурната компания Killa Design отразяват мехурчетата на водолаз.

Развитието на AMAALA ще стартира с Triple Bay, уелнес център и център за водни спортове и други действия.

Пристанище за яхти ще обслужва интернационалния яхтинг, а Институтът за морски живот ще бъде по едно и също време научноизследователски център и туристическа дестинация с 10 зони, вариращи от прекарвания с добавена действителност до подводни алеи, подводници и нощно гмуркане.

Хората ще бъдат изумени

Очаква се Triple Bay да отвори порти през 2024 година, като следва построяването на още един остров в морето и крайбрежна зона.

Когато бъде приключен, AMAALA ще предлага повече от 3000 хотелски стаи в 25 хотела и към 900 вили и жилища, като всички те ще се зареждат от 100% възобновима сила и ще работят с нулев въглероден отпечатък, настояват разработчиците.

Както за The Red Sea, по този начин и за AMAALA, хидроплани, лодки и електрически транспортни средства ще транспортират гостите от новото летище до техния курорт, като багажът им ще бъде проверяван до местоназначението им.

" Нашата задача е да го отворим интелигентно ", споделя Чопра.

" Не става въпрос единствено за това да се научите да плавате или да карате кайт, а за почитание към морето. Майката природа е по-голяма от всички нас и колкото повече я почитате, толкоз повече се наслаждавате на детската площадка, която е водата.

Искаме да си тръгнете от нас с чувството, че освен сте съдействали за възобновяване на кораловите рифове и планетата ни, само че и сте се възстановили като човек, а това е доста мъчно да се приложи в друга дестинация.

Възможността да се изследва този регион под въздействието на естествените сили ще бъде в действителност завладяващо прекарване за хората. "



Като се има поради положението на човешките права в Саудитска Арабия, ще дойдат ли въобще туристите, пита CNN.

" Абсолютно имам вяра, че ще дойдат ", споделя Джунди, който е роден в Сирия, само че живее в ОАЕ. " Пътувам до Саудитска Арабия три пъти годишно и ще започнете да усещате разнообразието, което се случва с тази нова визия. "

Чопра прибавя: " Подобно на доста страни, които са имали тревожни и объркващи интервали, всички ние би трябвало да живеем в свят, в който хората могат да се развиват и да покажат друг образ пред света. Туристите ще бъдат изумени, когато дойдат. Гостоприемството на саудитците ще ги смае. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР