Краят на кондукторите и хартиените билети в пловдивските рейсове се

...
Краят на кондукторите и хартиените билети в пловдивските рейсове се
Коментари Харесай

Плащаме билета в рейса през телефона или с банкова карта

Краят на кондукторите и хартиените билети в пловдивските автобуси се вижда. Шест години откакто електронното таксуване бе оповестено за настоящо с реализирането на противоречивия Транспортен план, новата градска власт е напът да откри решение за действителна рационализация на услугата.

Според проектите на Общината следващата година в рейсовете от публичния превоз ще можем да плащаме с мобилно приложение, изтеглено на смарт телефон, дебитна или кредитна карта или с транспортни карти, каквито имаме сега. За прочут интервал ще продължи да съществува и хартиеният билет, закупен от водача. Надяваме се, че следващата година ще можем действително да оценим по какъв начин работи надграждането на електронната система, сподели зам.-кметът по превоза Тодор Чонов по време на презентацията на новите устройства и програмен продукт, препоръчани на Общината от три софийски компании.



Оборудването беше демонстрирано през вчерашния ден пред медии в наличието на кмета Здравко Димитров, неговия заместител по финанси Величко Родопски и чиновници от Общинското дружество „ Организация и надзор на транспорта” отпред с шефа инж. Пламен Вълков.

На паркинга пред „ Колодрума” пристигнаха три рейса от линия №12

Те бяха включени в GPS системата на Оперативна програма ОКТ и оборудвани с кабелна мрежа, валидатори, сензори, видеокамери, бордови компютри, екрани в кабината на водача и в салона с обозначения на спирките.

Трите месеца до момента в който продължава тестването, автобусите возеха пасажери по линията, само че без те да могат да се таксуват благодарение на валидаторите, защото заплащането с мобилно приложение и банкова карта няма по какъв начин да се вкара към този момент. Целта на това изследване е да сме сигурни, че оборудването работи, а жителите най-сетне ще имат комфортен, постоянен и сигурен градски превоз, изясни кметът Здравко Димитров.

Трите компании демонстрираха прилаганите от тях системи, откакто от Общината насочиха покана към сектора с изискването да имат документ. Тодор Чонов изясни, че

и тримата разработчици са български, с опит при въвеждането на сходни системи

в София, Русе, Велико Търново, Бургас, Стара Загора, а също така са работили в Съединени американски щати, Румъния и Северна Македония. Чонов отхвърли да заяви имената на компаниите, защото самите те са сложили такова условие. Но добави, че присъединяване в тестването не значи преимущество в идната процедура за избор на реализатор, откакто се разгласи социална поръчка.



Служител от Оперативна програма ОКТ сподели по какъв начин ще се таксуваме по новата електронна система. Доближи до валидатора мобилния телефон, на който авансово беше изтеглено приложението, и се таксува. Системата сама си взима парите за билет. На екрана на валидатора се изписва, че транспортът е заплатен или че картата е невалидна. Нямаше по какъв начин обаче да се покаже по какъв начин ще плащаме с банкова карта, защото новата техника не е обвързвана с Национална агенция за приходите. Цената на пътуването, примерно, от един лев, няма да се полза с комисиона от банката, посочи Чонов.

Транспортните карти отново ще се издават в бюрото на градския превоз,

само че това ще става доста по-лесно. На гишето се прави фотография и се записват данните на пасажера, след което тази карта може да се зарежда с пари - онлайн, посредством мобилното приложение и електронно банкиране, на каса, ТВМ или посредством по този начин наречените електронни портфейли. Всяка карта ще бъде със собствен неповторим номер. При загубване информацията се пази в базата данни и може да се възвърне при издаване на новата пластика. Това икономисва очакване на гишето, означи Тодор Чонов.

Опциите са доста, една от тях е гривна, която ще употребяват децата. Една от компаниите е приспособила остарелия валидатор на „ Индра”, с цел да може да работи по разнообразни способи.

Видеокамерите и сензорите ще служат за броене на пасажерите, което носи двоен резултат - от една страна, се знаят точният им брой за по-добра отчетност, от друга, да се усъвършенстват курсовете на рейсовете. Камерите ще понижат и риск от произшествия.

Пътниците ще могат да си купят билет и от водачите, при което наложително ще се издава касова записка. В момента това постоянно не се случва, което е нарушаване на данъчните закони и ощетява бюджета.
Ако съдът признае първия иск за 1,5 млн. лв.: Общината завежда дело против " Индра " за цялостна наказателна клауза


Искова тъжба против " Индра " е импортирана от Община Пловдив в съда поради проваления план за електронната система, за който преди време са платени близо 20 млн. лв.. Първоначалният иск е за 1,5 млн. лв., само че в случай че спечелим делото, ще претендираме за останалата сума, сподели зам.-кметът Тодор Чонов.

Според контракта с испанската компания електронното таксуване трябваше да бъде напълно въведено до 10 февруари 2016 година, само че се оказа, че оборудването не работи. С големи старания новият кметски екип съумя да задейства електронните табла на спирката и за множеството рейсове имаме информация по кое време идват. В градския превоз и до момента не престават да ни таксуват кондуктори и водачи.

Общината е задържала гаранцията, импортирана от " Индра ", която няма да бъде върната на изпълнителя. Това са към 600 000 лв.. До този миг от " Индра " не са оспорили решението, а Общината чака съдът да насрочи първото съвещание по делото с иск за 1,5 млн. лв.. В началото на тази година изтече 5-годишният интервал на гаранционния период, след което градската администрация пристъпи към подготовката за надграждане на електронната система.

Доставчик предлага: % от приходите за 10 година напред
Една от компаниите, взела участие в тестването за новата електронна система, е предложила на Общината 10-годишен контракт, по който ще получава % от приходите от билетите и картите, продадени в градския превоз.

Този модел е използван, само че за разлика от другите градове в страната, всичките 29 автобусни линии са раздадени на частни компании. Засега те не престават да събират приходите, въпреки че по новите регламенти това би трябвало да прави само Общината.

С въвеждането на електронната система тази процедура ще се промени, т.е. Общината ще продава билетите и картите и от събраните доходи ще заплаща на транспортните компании на изминат километър съгласно типа на транспортното средство. Едва тогава ще може да влезе в действие и европейският правилник за транспорт на пасажери 1370, с цел да могат и превозвачите да получават съответни пари за обслужване на пасажерите.

Освен приходите на километър те ще продължат да взимат дотации за поддържане на губещи линии и обезщетения за пътуването на избрани обществени групи и представители на разнообразни специалности на преференциални цени.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР