Краят на кариерата на Жо-Вилфрид Цонга е съвсем близо. Французинът,

...
Краят на кариерата на Жо-Вилфрид Цонга е съвсем близо. Французинът,
Коментари Харесай

Жо-Вилфрид Цонга: Не съжалявам за нищо, щастлив човек съм


Краят на кариерата на Жо-Вилфрид Цонга е напълно близо. Французинът, който в неделя ще навърши 37 години, разгласи, че ще завърши с професионалния тенис след Ролан Гарос. Четирикратният полуфиналист от Големия шлем постоянно бе преследван от травми през последните години, като това е главната причина за решението му.

Днес Цонга ще изиграе един от последните си мачове в Тура, изправяйки се против Марин Чилич в първи кръг на Мастърс шампионата в Монте Карло. На конференцията преди дуела роденият в Льо Ман тенисист съобщи, че не е пристигнал на разходка в Княжеството и ще даде всичко от себе си, с цел да стигне допустимо най-далеч в шампионата.

„Винаги се усещам доста добре, когато съм в Монте Карло и имам опция да вземам участие в този страховит шампионат. Възнамерявам да се насладя оптимално на преживяването, което ще е едно от последните сходни в кариерата ми. Това обаче не значи, че съм пристигнал тук на разходка. Да се любувам на преживяването за мен значи да се боря за победа пред цялостни трибуни, катко съм правил в цялата ми кариера“ – сподели някогашният №5.

На въпроса с какви упования стартира шампионата, Цонга отговори „Веднага откакто разгласих отдръпването си, си изключих телефона. Не бях подготвен за всички тези страсти. В момента към момента се пробвам да се оправя с това. Не желая да мисля за отдръпването си. Искам просто да изиграя допустимо най-вече мачове преди Ролан Гарос и не обръщам огромно внимание на това, което се написа в обществените мрежи. Чух доста хора да приказват хубави неща за мен и това е прелестно. Вероятно едвам след отдръпването си ще си дам сметка какво съм постигнал в действителност. Засега единствената ми цел е да приключа по допустимо най-хубавия начин“.

„Бях малко болен, когато се върнах от Маями, само че към този момент съм добре. През последните четири дни упражнявах с доста положителни играчи и се показах на равнище. Може да е необичайно, само че победих някои от тях, което е ужасно. Надявам се да играя мощно и да изживея хубава седмица“ – добави финалистът на Australian Open за 2008 година

Цонга разяснява и проектите си за основаването на своя лична академия. „За момента не сме сложили съответни периоди за реализирането на плана. Искам просто да оказа помощ на младите играчи по този начин, както преди време други хора помогнаха на мен. Имах шанса през първите си години като тенисист да имам към себе си хора, които непрекъснато ме поддържат и ми вдъхват убеденост. Това е моят метод да направя нещо положително за обществото. Обичам тениса и съм напълно отдаден на този спорт. Това, че спортната ми кариера завършва, не значи, че ще напусна света на тениса. Бих желал да дам опция на подрастващите да реализират моите триумфи, а за какво не и да ги надминат“.

Трикратният четвъртфиналист на US Open бе запитан и какво би трансформирал в кариерата си, в случай че можеше.

„Няма състезател, който да не съжалява за нещо в кариерата си. Ако стартира да ставам прекомерно придирчив, ще се окаже, че скърбя за всичко. Естествено, че бих желал да имам куп трофеи от Големия шлем и да съм бил №1 в света в продължение на 58 седмици, само че написах своята лична история. Не скърбя за нищо. Всички решения, които съм взел, са ме довели до мястото, където се намирам сега. Доволен съм от кариерата и живота си и имам всички учредения да кажа, че съм благополучен човек“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР