Краят на 80-те и началото на 90-те години на 20.

...
Краят на 80-те и началото на 90-те години на 20.
Коментари Харесай

Jordan Rules - правилата, които оформиха шампионския характер на Въздушния

Краят на 80-те и началото на 90-те години на 20. век в баскетбола зад океана е времето, в което един отбор е бил толкоз ненавиждан и мразен, че цялата тази ненавист им носи две следващи трофеи. Оригиналните " Лоши момчета " от Детройт Пистънс не пестят безусловно нищо на паркета и употребяват всевъзможни хитрини и физически конфликти, с цел да си донесат нужния триумф.

Водени от Айзея Томас, Джо Дюмарс, Бил Леймбир, Рик Махорн и Денис Родман, отборът три пъти попречва на Майкъл Джордан и Чикаго Булс в плейофите, като даже основава лични правила за опазването му, известни като " Jordan Rules ".

Всеки път, когато Джордан тръгне на пробив, против него скачат най-малко двама с ясната цел да го смъкват на земята. Буквално. Не му разрешават да забива, не му разрешават да си отдъхне, не му разрешават безусловно нищо, също така да разкара топката от ръцете си. Когато пък получи оранжевата топка по периметъра, постоянно най-малко двама застават против него, с цел да я изкарат от него.

" Ако Майкъл ръководеше играта от централна позиция, ние го принуждавахме да тръгне наляво и слагахме двама играчи против него. Ако той стоеше отляво, още веднъж двама отиваха да го пазят на момента. Ако беше отдясно, минавахме на мудна двойна преса. Той можеше да те нарани еднообразно от двете крила - по дяволите, той можеше да те направи на пух и прахуляк и от будката за хот-дог. Но ние просто искахме да променим метода на игра. Ако той бе стигнал до правоъгълника, слагахме висок състезател против него. Другото предписание бе, че всякога, когато те подмине, би трябвало да го спреш физически. Ако тръгне от подслон, удряш го. Не искахме да играем мръсно, знам, че някои хора смятаха, че правехме това. Но ние трябваше да играем с доста контакт и да бъдем гневни физически ", споделя Чък Дейли пред Sports Illustrated, който е старши треньор на Пистънс по това време.

В документалния филм " Последният танц " се обръща особено внимание на враждата сред Джордан и Детройт. Самият той споделя, че е мразел и към момента ненавижда " Лошите момчета ", а различен подробност е в това, че гардът на Пистънс Айзея Томас не е бил определен да играе с " Дрийм Тийм " на Олимпиадата през 1992 година тъкмо поради стила на Детройт, всеобщата визия за отбора му и мнението на звездата на най-великия народен тим Майкъл Джордан.

След третата поредна загуба на Булс от Пистънс през 1990 година, която идва извънредно мъчително в седем мача, " биковете " стартират да се трансформират. Начело с Ем Джей тимът се отдава повече на физически тренировки, с цел да успее да отговори на тежкото предизвикателство на считания за любимец и за идващия сезон Детройт.

" Когато видиш своя водач да се отдава толкоз на тренировките, си мислиш " Човече, в случай че не дам всичко от себе си, не би трябвало да съм тук ", споделя тогавашният му съотборник Хоръс Грант.

В плейофите през 1991 година Булс отнасят безпроблемно Ню Йорк и Филаделфия надлежно с 3-0 и 4-1, до момента в който Детройт изпитват проблеми, само че надвиват над Атланта с 3-2 и Бостън с 4-2. Така за трета поредна и общо четвърта година Булс и Пистънс се изправят на финала на Източната конференция.

" През 1991 година Булс бяха уверени в това, че са по-здравият тим. Болката от това да изгубят против Детройт още веднъж породи подобен яд у тях, какъвто не са имали до момента ", споделя журналистът от The Athletic Дейвид Олдридж.

Развръзката : В мач номер 1 от серията Чикаго демонстрира, че мръсните номерца на Пистънс няма да окажат резултат повече. " Биковете " взимат първата среща с 94:83, а лицата им са пределно стимулирани и не считат да се поддават на провокациите на Айзея и компания. Вторият дуел също минава под превъзходството на Джордан и Пипън, които нанизват 56 точки общо, с цел да дадат задатък от 2-0 на отбора си след 105:97.

" Мислех, че сме задоволително добър тим, който може да направи серията най-малко малко равностойна. Но не бяхме ", споделя плеймейкърът на Пистънс Айзея Томас.

Булс взимат и третия мач в залата на Детройт след ново ослепително отборно показване. 113:107, 3-0 за Чикаго, а вестниците към този момент считат " Лошите момчета " за изгубени. И това става факт след тотална доминация на Джордан и компания в четъртия мач - 115:94 и 4-0 в серията. Триъгълното нахлуване, което Фил Джексън постанова в тактиката на Чикаго, дава своя резултат. А в израз на неодобрение, играчите на Детройт, които са останали на пейката в края на мача, отпред с Леймбир и Томас, не се поздравяват с тези на Чикаго и напряко се насочат в съблекалнята преди да са изтекли последните 8 секунди от дуела. И досега това е останало в мозъка на Джордан, позволявайки си да назова Томас " з*дник ".

" Когато загубихме мач №7 предната година, аз поздравих всичките им играчи. Две години подред си стискахме ръцете след сериите, в които ни победиха на финала. Това е несъмнено почитание към играта, което ние изразихме към тях. Това е великодушие, без значение какво се е случило ", споделя " Въздушния ".

Всичко останало след тази серия е история. Булс печелят първата си купа на финала против Меджик и Лейкърс, а по-късно прибавят още 5 през 90-те. Пистънс престават да са фактор в лигата, а " Лошите момчета " построяват изчезналото до момента водачество на Джордан и го вършат в легендата, която познаваме през днешния ден.

СТАТИСТИКА ОТ 1988 година
СТАТИСТИКА ОТ 1989 година
СТАТИСТИКА ОТ 1990 година
СТАТИСТИКА ОТ СБЛЪСЪКА ПРЕЗ 1991 Г.

Васил Недялков, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР