Краят на 2022 беше фантастичен за неутралните футболни фенове. И

...
Краят на 2022 беше фантастичен за неутралните футболни фенове. И
Коментари Харесай

Какво се случва в Катар три месеца след Мондиала

Краят на 2022 беше приказен за неутралните футболни почитатели. И за пристрастните футболни почитатели. И за хората, които по-рядко гледат футбол. Световното състезание в Катар беше едно от най-запомнящите се през новия век, като финалът постоянно ще бъде помнен като образец за конспирация и зашеметяваща драма. Близо 90 хиляди гледаха мача на Лусаил Айконик Стейдиъм.

Какво обаче се случва със самия Лусаил Айконик Стейдиъм три месеца откакто Килиан Мбапе вкара хеттрик там, а Лионел Меси най-сетне подвигна международната купа над главата си? Ако помните, от ФИФА и от организационния комитет на Мондиала даваха гаранции, че шест от осемте стадиона ще бъдат редуцирани от позиция на потенциала си, а оборудването „ 974 “, построено по новаторски и в предишното немисмим метод единствено и само от контейнери, даже ще бъде тотално демонтирано, трансформирайки го в първия краткотраен стадион в историята на международни футболни финали. Седалките и друга потребна част от стадионите щеше да бъде подарена на страни, които имат крещяща потребност от спортна инфраструктура, а слуховете пращаха „ 974 “ в Тунис.

Всичко това наподобява извънредно разумно – Катар няма потребност от осем стадиона с потенциал сред 40 000 и 89 000, тъй че е повече от обикновено, а не просто благородно, пет от тях да бъдат с понижен потенциал, а други два да бъдат трансформирани в жилищни центрове на към момента несъществуващи квартали или молове. Самият Лусаил Стейдиъм по проект би трябвало да има напълно друго предопределение и приложимост от (не)обикновена футболна сцена.

Каква обаче е действителността? Точно 974 контейнера към момента са по местата си. Или всички контенейри, които построяват едноименния стадион. Еджукейшън Сити би трябвало да стане дом на женския народен тим, само че все още е в същия тип, в който и нашият народен тим го видя тъкмо преди една година. Приличащият на палатка, погледнат от високо – Ал Байт, би трябвало да бъде по-скоро търговски, в сравнение с футболен център, само че към момента никой не го е видял в ново амплоа. За смисъла на редуцирането на посещаемостта към този момент има и емпирични доказателства – Ал Жануб и Ал Тумама бяха употребявани за дуели от Азиатската шампионска лига през 2023, като в тези две срещи посещаемостта на 40-хилядните уреди едвам надхвърляше 15 хиляди почитатели. Около стадион Ахмад бин Али обстановката е най-показателна.

Две трети от базата, където спяха строителните служащи преди шампионата, към този момент е освободена от наличието на чиновниците, оповестява The Guardian. Останали са към 100 души, които имат контракти с двете компании, виновни за градежа на стадиона. И може би никой не знае какъв брой време още ще останат там. А гледката не е измежду най-приятните. Изоставени кревати, захвърлени матраци, пропуснат или изхвърлен багаж, найланови торбички, зеещи порти на бунгала, които напълно наскоро са били населявани. Един от служащите твърди, че този стадион има още няколко години живот или най-малко по този начин му е било обяснено. Ахмад бин Али е разполагаем на локалния клуб Ал Раян, а слуховете разнасят мълвата, че стадионът ще одобри мачове от идната купа на Азия, която ще се организира в Катар, откакто от Китай се отхвърли от семейството.

В известията на ФИФА преди Световното състезание се споделяше, че срокът за осъществяване на демонтажната активност е юни 2023. Но даже от самата централа към този момент признават, че това няма да стане в посочените времеви диапазони. От ФИФА се оправдават с идни спортни събития в арабската страна. Освен упоменатата Купа на Азия, Катар би трябвало да подслони и Азиатските игри. На пръв взор – извънредно недостастъчно като опрощение за отстъплението от първичните планове. Все по-усилено се приказва обаче, че Катар ще кандидатства за Летните Олимпийски Игри през 2036 и надалеч по-близкоразположеното във времето първо издание на Световното клубно състезание по футбол през 2025.

Прекрасна на доктрина, тактиката за стадионите в Катар в пост-Мондиалните времена наподобява мъчно осъществима. И вероятно – ненужно шумно рекламирана преди няколко месеца.

Автор Стефан Георгиев





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР