Краят е близо“ – така се шегуваме с колегите програмисти

...
Краят е близо“ – така се шегуваме с колегите програмисти
Коментари Харесай

Изкуственият интелект: Бъдещето днес

„ Краят е близо “ – по този начин се майтапим с сътрудниците програмисти от нашия екип, когато забележим проява на следващия революционен машинно подготвен модел. По принцип не се впечатляваме елементарно, в случай че самите ние създаваме такива модели и даже се стремим да напредваме в академична тенденция – последният ни труд в региона на диалоговите сътрудници с изкуствен интелект беше оповестен в научния вестник на Асоциацията за компютърна филология.

Откъде идва обаче това с края? Разбира се, има доста препратки – от Библията до семейство Симпсън, само че в тази ситуация най-релевантната връзка е с книгата на Рей Курцвайл „ Сингулярността е близо “. Той е прочут футурист и откривател, като от 2012 година до момента е инженерен шеф на Гугъл и управлява разработките им в региона на изкуствения разсъдък. Курцвайл вижда, че количеството изчислителна мощност, което може да се купи за 1000 $, следва закономерна експоненциална крива от зората на компютрите до момента, без да се въздейства нито от войни, нито от рецесии.

Изглежда, че развиването на технологията се държи като неспираема естествена мощ, която следва своя път без значение от делата на нейните основатели, трансформирайки скъпото и комплицирано в на ниска цена и елементарно. С помощта на тази крива Курцвайл прави серия от точни софтуерни прогнози като това по кое време компютър ще победи международния първенец по шах и по кое време ще се появят смарт телефоните или самостоятелно ръководещите се коли. Така, в случай че продължим тази крива в бъдещето, би трябвало през 2029 година да имаме изкуствен интелект, който е неразграничим от човешкия, а до 2045 година да съществува машина, която да е по-интелигентна от всички хора, взети дружно. Какво следва?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР