Край! Свърши си! Еврокомисар № 1 Урсула фон дер Лайен

...
Край! Свърши си! Еврокомисар № 1 Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

За да дойдат милиардите, парламентът също трябва да се събуди!

Край! Свърши си! Еврокомисар № 1 Урсула фон дер Лайен ни пристигна на крайници, с цел да запуши устите на опозиционерите, нихилистите и елементарните българи, за които хейтърството е втора природа (или първа специалност, няма значение). На всичкото от горната страна тя назова Плана за възобновяване и развиване извънреден - европейска хвалба, каквато скоро не е галила българско ухо.

Какво мислят някогашните жители на Министерския съвет и на Народното събрание не е загадка. Ако не бяха новите, техният проект от дълго време щеше да е минал и отпътувал. Тоест - щеше да е оценен и утвърден от всички, дори щяхме да сме получили и похарчили първите два-три милиарда.

Какво мислят обаче днешните жители на белокаменните бастиони на властта? Ето това е задача с нараснала компликация. Защото съответно по тематиката приказват единствено министър председателят Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев, министърът на нововъведенията Даниел Лорер и министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Всички останали се обаждат понякога, само че... при две условия. Първо - в случай че някой категорично ги попита, и второ - в случай че този някой

въобще не ги пита за съответни неща, прочетени в някой от 48-те плана,

върху които стъпва проектът.

Кой и за какво е решил, че Националният проект за възобновяване и резистентност, против който в България ще влязат близо 14 милиарда лева, би трябвало да се изяснява единствено и само като преразказ по картинка, никой не знае.

Още по-странното е, че ръководители на отраслови ведомства - като Министерството на правораздаването, да вземем за пример - изясняват отговорностите си с.. мантри, заявления и закани.

А най-странното е, че националните ни представители мълчат по въпроса по този начин, като че ли в никакъв случай не са чували защо иде тирада. А не би трябвало, тъй като - най-малко в тази ситуация - философията на финансирането е обърната със 180 градуса. Тоест - никой няма да ни дава пари напред, а след това да чака от починал пис..., пардон - от нас доклад!

Тъкмо противоположното - вършим каквото вършим с наши пари, след това изпращаме фактурата в Брюксел и в случай че там нещата им харесат - осребряват. Ако не - оставят ни да си трошим главите

със личните ни камъни и за наша си сметка.

Ето за какво, отваряйки последния извънреден (според госпожа Урула фон дер Лайен) План за възобновяване и резистентност, първото, което се набива на очи е... наличието. Или по-точно казано - целите на страната, подредени от държавното управление по ред на номерата за осъществяване.



Ето - съвсем два милиарда, а за промяна на държавните механизми за самоотбрана - ни дума, ни стон, ни евроцент!

Цитираме:

" Част 2: промени и вложения

ИНОВАТИВНА БЪЛГАРИЯ

- Образование и умения

- Научни проучвания и нововъведения

- Интелигентна промишленост

ЗЕЛЕНА БЪЛГАРИЯ

- Нисковъглеродна стопанска система

- Биоразнообразие

- Устойчиво селско стопанство -

- Цифрова съгласуваност

- Транспортна съгласуваност

- Местно развиване

СПРАВЕДЛИВА БЪЛГАРИЯ

- Бизнес среда

- Социално включване

- Здравеопазване...

Да вижда някой разликата сред тематичните подточки на глави " Зелена България " и " Справедлива България "? Точно по този начин - в първия случай ни излиза наяве от пръв взор какво ни чака. Особено на тематика " Енергетика и енергийна успеваемост ", маскирана като подточка " Нисковъглеродна стопанска система ", в името на която ще отидат най-малко 50% от европейските милиарди. 

Да притуриш обаче обуздаването на основния прокурор, цифровизацията на правосъдната система и разцепването на КПКОНПИ на две независими комисии (за следствие и за конфискуване) в раздела " Бизнес среда ", си е чиста проба мимикрия. Защото даже трите действия още на следващия ден станат факт,

въпросната бизнес средата въобще няма да се усъвършенства.

Не за друго, а тъй като до съд, прокурор и конфискация по правосъден път се стига единствено тогава, когато всички останали защитни механизми на страната не са съумели да сработят.

Какво имаме поради ли? Ами едни... дъвкани от край време неща.

Например - тоталното неглижиране на Дирекция " Главен инспекторат " към Министерския съвет, инспекторатите и отделите " Вътрешна сигурност " към обособените министерства, както и всички останали административни звена, които по закон и конституция имат право да издават актове за административно-наказателни нарушавания. 



Ако това ще ни е промяната, по-добре занапред да върнем парите на Брюксел, вместо след това да плащаме и лихви.

Или най-малко такава е била картинката, " запечатана " в Доклада за положението на държавната администрация през 2015 година, тъй като по-късно всичките тези данни са засекретени. И толкова съществено, че даже на запитване по Закона за достъп до социална информация няма кой да ти отговори, тъй като... не знаеш кой, по какъв начин и на какви начала обобщава информацията за тия отчети.

Както и да е. Та в този финален пълностоен разбор на положението на държавната администрация написа, че като бойци на първа анткиропуционна линия получават заплати

общо 13 676 души, разпределени в 1334 административни структури.

И още:

" През отчетната 2015 година се следи доста нарастване на формираните от администрациите актове за определяне на административни нарушавания - общо 588 718 акта и 500 484 издадените наказателни постановления ...

Структурите в централната администрация имат формирани 532 819 акта и издадени 440 074 наказателни постановления.

Размерът на наложените санкции, имуществени наказания и квитанции и фишове през отчетната 2015 година е 139.994 млн. лв. . От тях:

- санкции - 51.904 млн. лева.;

- имуществени наказания - 69.917 млн. лева.;

- квитанции и фишове - 18.173 млн. лева

Отчетите демонстрират, че от наложените санкции и имуществени наказания през 2015 година са събрани 49.7 млн лв. . От тях:

- санкции - 15.294 млн. лева.;

- имуществени наказания - 28.474 млн. лева.;

- квитанции и фишове - 5.879 млн. лв..

Администрациите, събрали максимален размер санкции, имуществени наказания и квитанции и фишове са както следва:

- Министерство на вътрешните работи - 10.441 млн. лева.;

- Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ - 5.104 млн. лева.;

- Комисия за енергийно и водно контролиране - 5.033 млн. лева.;

- Национална организация по приходите - 4.445 млн. лева.;

- Агенция „ Митници “ - 2.988 млн. лв.. "

А ето какво написа за същата отчетна година и в " огледалния " отчет за активността на прокуратурата.

" Прокурорите са работили общо по 302 541 преписки и по 213 181 досъдебни производства.

Участвали са в 148 802 правосъдни съвещания по общо 89 881 наказателни, административни и цивилен каузи...

С формиране на досъдебни производства са решени общо 52 532 преписки.

С отвод да се образува досъдебно произвеждане са решени 115 120 преписки, чийто огромен брой удостоверява повтарящия се и в предходните годишни отчети извод, че прокуратурата е съществено ангажирана с въпроси отвън компетентността й - гражданскоправни разногласия, административни нарушавания, битови или междуличностни проблеми.

По сигнали на контролни органи в прокуратурата са следени общо 2202 преписки, като формираните по тях досъдебни производства съставляват 1.2% от всички формирани досъдебни производства.

Броят на формираните каузи по сигнали на ДНСК, АДФИ, Сметната палата и Агенцията за следприватизационен надзор е дребен... "

И за край на количествените съпоставения, които най-сетне би трябвало да доведат до качествени промени - в държавното обвиняване в никакъв случай не са работили повече от 2200 прокурори.

Така че по какъв начин тъкмо се чака едни 2200 държавни обвинители

да свършат и работата на всички тези 13 334 държавни контрольори?

И тъй като отговорът е явен и еднопосочен от 30 години, извънредно време е в окопите на първа линия да влязат депутатите от ръководещото болшинство, а подопечните им министри да се приберат в " плиткия гръб " и да стартират да си правят работата по конституция и закон.

Първото, което Народното събрание би трябвало да направи е да не слуша какво му приказва правосъдният министър и корифеите " Демократична България ". Или да ги слуша с половин ухо, само че... връщайки лентата най-малко 22-23 години обратно. Когато част от днешните правосъдни реформатори бяха безответно предани на Иван Костов, Богомил Бонев, Йордан Соколов, Никола Филчев и Иван Григоров, заради което мачкаха Националното разследване и неговия шеф Бойко Рашков обратно на всякаква обикновена и нормативно открита логичност.

Мачкането продължи и през идващите 8 години, когато на власт бяха Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, само че... през 2010-2011 година Бойко Борисов и депутатите му от ГЕРБ сбъднаха лелеяната фантазия:

смачкаха конституцията и унищожиха следствието като държавен орган,

с което трансфораха Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в две страни на една и съща монета.

В тази посока Народното събрание би трябвало да направи няколко неща.

Първо - да разпореди на Министерския съвет изработването на модерна наказателна теория, а по-късно и " съответните нормативни актове - Наказателен кодекс, Наказателнопроцесуален кодекс, Закон за правосъдната власт. И да възвърне Националната следствена  работа като самостоятелен буфер сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. 

Второ - да изхвърли от приложимост предварителните прокурорски инспекции, тъй като те са противозаконни от 2003 година, само че всички употребяват амнезията на ръководещата по това време коалиция, която сякаш не помни да махне инспекцията и от Закона за правосъдната власт. Което си е цялостна хумореска, тъй като Наказателно-процесуален кодекс е по-висш нормативен акт от устройствения Закон за съдебната власт. И, в случай че нещо не го написа в Наказателно-процесуален кодекс, ти нямаш право да го използваш където и другаде да го написа. Като изключим конституцията и европейските регламенти, несъмнено.

Трето - да забрани на прокуратурата да образува каузи против незнаен причинител. И да задължи органите на Министерство на вътрешните работи да не трансферират неразкритите закононарушения от болната на още по-болната глава.

Четвърто - да преразгледа " житието и битието " на всички регулаторни органи. Тоест - да ги извади от изпълнителната власт, да ги направи самостоятелни от Народното събрание и да ги подчини на общи правила. Справка - Комисията за отбрана на конкуренция във връзка Закона за публичните поръчки (ЗОП). Пълна полуда - няма тълкувателна процедура на Върховния административен съд по Закон за обществените поръчки, тъй като... няма спорна правосъдна процедура. Атова е по този начин, тъй като Комисия за защита на конкуренцията се явява първа инстанция на Върховен административен съд. И по тази причина строителството на една детска градина в София и в провинцията, се разминава с истината минимум с милион-милион и половина. В взаимозависимост от това за чия провинция става дума...

Пето - тотално разпускане на всички консултативни препоръки, чиято единствена задача е да узаконяват нерегламентираните връзки сред ръководещи и задкулисие. Или развъждането на платена номенклатура, което си едно и също. Справка - картинката изпод. Хич не се мъчете - 74 бройки са и в във всяка една от тях се " трудят " - къде на заплата, къде на хонорар, къде просто по този начин - поради единия пряк досег с действителната власт - не по-малко от 2000 сякаш самостоятелни българи.



Шесто - в случай че към момента не е късно, държавното управление да пренареди наличието на Националния проект за възобновяване и резистентност и да направи последната глава - " Справедлива България " - първа. Дали има смисъл да обясняваме за какво?

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР