Край на т.нар. златни паспорти, след като парламентът окончателно отмени

...
Край на т.нар. златни паспорти, след като парламентът окончателно отмени
Коментари Харесай

Парламентът окончателно отмени правото да се придобива гражданство срещу инвестиция

Край на така наречен " златни паспорти ", откакто Народното събрание дефинитивно анулира опцията да се придобива българско поданство против инвестиция. Това стана с признатите на второ четене промени в Закона за българското поданство от Народното събрание.

Отменят се и наредбите в закона, с които се дава опция да се придобива българско поданство и при пазаруване на държавни скъпи бумаги над 1 милион лв. или за инвестиции за над 1 милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство, с което надлежно са нараснали инвестицията при същите условия до 2 милиона лв..

Депутатите одобриха още Държавна организация " Национална сигурност " да извърши инспекция за съществуване на учредения за анулация на натурализацията по всички преписки по придобиване на българско поданство. Това би трябвало да стане до 6 месеца след влизане в действие на направените промени в закона. Информацията за резултатите от инспекцията би трябвало да се дадат на министъра на правораздаването. Той би трябвало да вземе окончателното решение за лишаване на така наречен " златни паспорти ", в случай че има учредения за това.

Подадените молби за придобиване на капиталово поданство, по реда на анулираните с приемането на този законопроект разпоредбище бъдат прекъснати, реши още Народното събрание.

Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков уточни, че с приемането на законопроекта България повече няма да бъде в черния лист на страните от Европейския съюз.

Петър Петров от " Възраждане " разяснява, че молбите, подадени по досегашния ред, следва да бъдат прегледани и решени. Аргументът му е, че те са подадени законосъобразнопо настоящия закон. Той попита какво постанова взимането на решения за прекратяването им и уточни, че ще бъде основана правна неустановеност във връзка с всички бъдещи производства. По думите на Петров става въпрос за над 100 подадени заявки, като лицата са вложили в държавни скъпи бумаги над 200 млн. лева С приемането на измененията това, което ще създадем, е тези пари да бъдат върнати, сподели Петър Петров.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид съобщи, че с приемането на закона е комплициран завършек на тежък спор през тези години дали да съществува капиталово поданство или не. Той уточни, че остава неуреден въпросът с така наречен " златни визи ", които остават на дневен ред.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР