Край на свободно движещите се из селските дворове и бунища

...
Край на свободно движещите се из селските дворове и бунища
Коментари Харесай

Регистрираме прасето срещу 1 лев

Край на свободно движещите се из селските дворове и бунища прасета, написа Монитор.

Заради африканската чума се стягат ограниченията за биосигурност за развъждане на свине както в промишлени ферми и в дребни фамилни ферми, по този начин и в стопанства вид заден двор. Новите ограничения се разискват от работна група на организацията по храните и земеделското министерство.

Регистрацията на стопанствата вид заден двор ще стане наложителна. Това излиза наяве от листовка на организацията по храните. Регистрацията ще коства единствено 1 лев на прасе. Процедурата включва подаване на заявление до Областната дирекция по сигурност на храните, документ за благосъстоятелност (наем), обезпечено обслужване от ветеринарен доктор, мнение от кмета на обитаемото място. В едно стопанство ще могат да се гледат до три броя прасета за угояване за персонални потребности, до момента позволени бяха до 5 животни. Няма да се разрешава развъждане на прасета майки и некастрирани нерези в тези стопанства. Забранява се напредването на животни към други стопанства, кланици или транжорни.

Биосигурност
Новите ограничения за биосигурност плануват слагане и на огради, с цел да се ограничи придвижването на свинете и да няма достъп на външни хора и други животни.
Ще има и специфични условия към кочините. Те би трябвало да са постоянни и също да не разрешават достъп на други животни. Ще има и условия и за водоснабдяването на обектите – то би трябвало да е от личен или централен водоизточник.
Въвеждат се и специфични условия за стерилизация. На входа на помещението ще би трябвало да има дезинфекционна ваничка за обувки. Стопаните също така ще би трябвало да сменят облеклата и обувките си преди влизане в кочината и ще би трябвало да дезинфекцират ръцете си преди влизане и излизане.
Предвиждат се ограничения за битка с инсекти и гризачи. Стопаните ще би трябвало да употребяват препарати против тях в пространствата и двора.
Оборудването пък не би трябвало да се споделя с други стопанства и постоянно ще се чисти и дезинфекцира.
Въвежда се възбрана свинете да се хранят с кухненски боклуци.
Торът пък ще би трябвало да се съхранява 6 месеца на особено място преди потреблението му. Зърното и фуражите ще се съхраняват най-малко 60 дни след добива им, преди да бъдат употребявани за храна. Сламата за постелка ще би трябвало да отлежава най-малко 90 дни след добива й.

Ушни марки
Животните ще идват в обекта, разпознати от индустриални и фамилни свинеферми с ушни марки и с ветеринарномедицинско удостоверение за превоз – пътен лист. Документите – пътните листове, документи за генезис на животните, ветеринарномедицински документи, ще се пазят от стопанина. Стопаните също по този начин ще би трябвало да съблюдават условията за хуманно отношение при развъждането на животните и да обезпечат използването на здравни ограничения според националната стратегия за профилактика и надзор на болесттите.
За фамилните ферми ще има пък условие за отделяне на изсъхнал филтър за промяна на облекла. Ще има и условия за краткотрайно предпазване на трупове на умрели животни и странични скотски артикули в затворени контейнери, които се почистват и дезинфекцират.

Чумата отнесе всяка пета свиня

Чумата унищожи 1/5 от свиневъдството у нас.
Това разгласи земеделският министър Десислава Танева на конгрес за АЧС, който се организира в София.
Умъртвените свине са над 131 000. Разходите за стерилизация, загробване и компенсации на стопаните са над 23 милиона евро. Част от тях ще бъдат възобновени от Брюксел.
От началото на годината до момента са регистрирани общо 35 огнища при домашни прасета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР