Край на регистрацията за местния вот. До 17 ч. днес

...
Край на регистрацията за местния вот. До 17 ч. днес
Коментари Харесай

Край! Регистрациите за местните избори приключиха

Край на регистрацията за локалния избор. До 17 ч. през днешния ден в общинските изборни комисии можеха да бъдат вписани кандидатските листи. В сряда ЦИК се събира, с цел да изтегли чоп с следващите номера, с които партиите, обединенията и съответните претенденти ще бъдат вписани в бюлетината.

От 29-и, петък, публично стартира предизборната акция. С декрет на президента вотът е плануван за 29 октомври. В общините, където кметът не е събрал задоволително гласове при първото гласоподаване, балотажът ще е седем дни по-късно - на 5 ноември.

Голяма част от искащите да ръководят София

избраха да записват претендентите и листите си точно часове преди приключване на крайния период.

Сред тях и „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”, които след поръчката на ГЕРБ също влизат в борбата за столицата с упоритост за победа на първи тур.

От ПП-ДБ виждат като главен конкурент в борбата за столицата ГЕРБ-СДС, само че са изрично уверени, че ще ги победят още на първи тур. Това е повода да не желаят да разясняват кого биха подкрепили на възможен балотаж. Същата

поръчка за безапелационна победа даде и претендентът на Българска социалистическа партия Ваня Григорова.

От „ Продължаваме Промяната – Демократична България ” отхвърлиха да разясняват претендента за кмет на София на ГЕРБ-СДС, само че ден след оповестяването му обявиха с решителност: „ Днес повече от всеки път сме уверени, че идващият кмет на София се споделя Васил Терзиев. И сме безусловно сигурни, че

успеха ще е осезаема и ще бъде още на първи тур ”, уточни Кирил Петков.

На въпрос дали са подготвени да ръководят дружно с ГЕРБ и на общинско равнище, от обединението дадоха отговор, че чакат болшинство в локалния парламент. „ Ние работим за безапелационна победа на първи тур, за болшинство в общинския съвет. Надяваме се да сме безапелационни в акцията, с цел да може жителите да ни гласоподават доверие на нас и на нашите хрумвания да имаме всички принадлежности да ги осъществяваме ”, добави претендентът за кмет от ПП-ДБ Васил Терзиев. 

„ Няма да допуснем бъдещото ръководство на София да зависи от ГЕРБ.

И ремонтите на ремонтите, и корупционните схеми, и всички опити с претендента на ГЕРБ да се конструира нова фасада, зад която ГЕРБ да продължат да деребействат, да не могат да се осъществят ”, безапелационен е Борис Бонев.

Убедителна победа обаче чакат и от Българска социалистическа партия, които записаха Ваня Григорова като претендент за кмет и лидер на листата за общински съветници.

„ Тръгваме за победа. Няма по какъв начин да мислим за поддръжка на различен претендент. Смятаме, че балотажът най-малко ни е обезпечен. Ние се обърнахме към всички непредставени жители, в този смисъл, всяка една поддръжка на балотаж е добре пристигнала ”, уточни претендентът за градоначалник.

В последния ден избраха да се записват Вили Лилков, повдигнат от „ Синя София ”, и самостоятелният народен представител Радостин Василев.

До 28 септември обединенията имат опция да сменят претендент в листите. От ЦИК оповестиха, че подготовката върви в период и към този момент е оповестена социална поръчка за бюлетините.

„ Общият брой планирано количество хартиени бюлетини, които ще бъдат направени, е 21 милиона.

Прогнозната стойност на тази социална поръчка е към 9 млн. лева ”, съобщи зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, представена от Нова тв.

Все още не е ясно по какъв начин тъкмо ще наподобяват параваните за гласоподаване. Обсъждат се и разнообразни разновидности и за типа на протоколите. На масата още веднъж стои концепцията гласовете от машините и тези от хартиените бюлетини да се регистрират настрана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР