„Кръстникът“ на незаконната търговия с диви животни в затвора в САЩ за трафик на рога от носорози на стойност 2 милиона долара

...
Във вторник съд в САЩ осъди крал на търговията с
Коментари Харесай

Във вторник съд в САЩ осъди крал на търговията с диви животни на 18 месеца затвор за заговор за трафик на стотици килограми рога от носорози, в управляващи природозащитни организации, за които се твърди, че ще нанесат сериозен удар на незаконния бизнес.

Тео Бун Чинг, малайзийски гражданин, наречен „Кръстникът“ от разследващите, е бил част от заговор за контрабанда на незаконни рога от носорози на международни купувачи, включително в Манхатън, според съобщение за новини от американския прокурор за Южния окръг на Ню Йорк.

Чинг, който вече беше под американски санкции, беше арестуван в Тайланд миналата година и по-късно екстрадиран в Съединените щати, се казва в съобщението.

„Трафикът на диви животни е сериозна заплаха“, каза Дамян Уилямс, американски прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, в съобщението. „Съществената присъда показва решимостта на тази служба да използва всеки инструмент, с който разполага, за да гарантира защитата на застрашените видове.“

Носорозите са критично застрашени въпреки постоянните усилия за спасяването на вида. Техният брой е намалял драстично поради лов и загуба на местообитания и само хиляди остават в дивата природа в Африка и Азия, според Световния фонд за дивата природа.

Доходоносната търговия на черния пазар се движи от търсенето на традиционна медицина в Азия – особено в Китай и Виетнам. Рогът на носорог е направен от кератин – същият материал, открит в човешките нокти – и има малко научни доказателства, че има някаква медицинска ефикасност.

Носорозите са сред най-критично застрашените животни в света въпреки усилията за спасяването на вида. Носорозите са сред най-критично застрашените животни в света въпреки усилията за спасяването на вида. Sam Yeh/AFP/Getty Images

„Удар по тялото“

Прокурорите казаха, че тайна операция разкрива усилията на Чинг за трафик на около 219 килограма [483 паунда] рога от носорози, „в резултат на бракониерството на много носорози“ с приблизителна стойност от 2,1 милиона долара.

През август 2019 г., по указание на правоохранителните органи, източник е купил 12 рога от носорог от Чинг с пари, които според него са приходи от друг незаконен трафик на диви животни и са били в банкови сметки в Ню Йорк, казаха служители.

Рогата са били доставени в куфар в Тайланд от служители на организацията за трафик на диви животни, казаха служители.

Чинг беше арестуван в Тайланд на 29 юни 2022 г. по искане на американските власти и екстрадиран в Съединените щати на 7 октомври 2022 г.

По-голям еднорог носорог в национален парк Казиранга, Асам, Индия на 9 март 2019 г. Голям еднорог носорог в Национален парк Казиранга, Асам, Индия, 9 март 2019 г. Кристоф Криз/CTK/AP

Базираната в Лондон Агенция за разследване на околната среда (EIA), която предостави разузнавателна информация за Чинг на американските правоприлагащи агенти, каза, че задържането му в затвора е „силен удар“ за незаконната търговия с диви животни.

„Китайските и виетнамските организирани престъпни мрежи отдавна експлоатират Малайзия и други страни от Югоизточна Азия като транзитни центрове за контрабанда на незаконни стоки от дивата природа от Африка в Азия“, се казва в изявление на EIA.

„Затворът на Teo Boon Ching и свързаните с това санкции на Министерството на финансите на САЩ срещу него и неговата предполагаема организация за трафик представляват телесен удар върху способността им да функционират.“

В изявление Оливия Суак-Голдман, изпълнителен директор на Комисията за правосъдие срещу дивата природа с нестопанска цел, каза, че присъдата на Чинг „изпраща силно послание, че престъпленията срещу дивата природа повече няма да бъдат толерирани“.

„Неговият арест и лишаване от свобода значително нарушиха незаконната търговия с диви животни“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР