Kрасивите хора получават редица незаслужени преимущества в света на бизнеса.

...
Kрасивите хора получават редица незаслужени преимущества в света на бизнеса.
Коментари Харесай

Обратната страна на красотата

Kрасивите хора получават редица незаслужени прерогативи в света на бизнеса. Изследванията демонстрират, че хората, които останалите смятат за привлекателни, като цяло получават по-високо възнаграждение, по-добри мнения за работата си и по-лесно намират претовареност то другите. Проучванията даже откриват, че по-добре изглеждащите основни изпълнителни шефове носят по-високи облаги на фондовите пазари за техните компании.

Това се дължи значително на концепцията, че клиентите са по-склонни да купуват неща, които им се оферират от привлекателни хора, което е и една от аргументите някои фешън компании, като да вземем за пример Abercrombie & Fitch, да сортират чиновниците си на база на външния им тип

Възможно ли е обаче привилегиите, които считаме, че красивите хора получават по рождение, в действителност да не са толкоз осезаеми? Възможно ли е хубостта даже да има отрицателен резултат върху хората?

В последните години доста компании отбягват слагането на прекомерно огромен акцент върху външната хубост. В телевизионните реклами на някои компании се следи пренасочване към „ естествени хора “ вместо съвършени модели, защото това дава на марката по „ достоверен “ имидж.

Проучванията, които аз и моите сътрудници от университета Дейтън, организирахме неотдавна, демонстрират, че тази концепция на може да донесе огромни триумфи на някои компании. Нашите проучвания демонстрират, че в някои случаи външната хубост може не просто да не помогне на една марка, само че даже и да и навреди.

Красотата може да сътвори отдалеченост

В нашето първо изследване, ние опитахме да установим метода, по който потребителите реагират на услуги, предлагани от привлекателни хора. За задачата поканихме 309 студенти да прочетат меню, което ще им се предложи в ресторант и да погледнат фотография на сервитьора, които ще им донесе ястията.

На участниците в теста бяха показани на случаен принцип фотоси на мъже или дами, чиито лицеви черти бяха редактирани по този начин, че да изобразяват хора с високо или ниско равнище на прелест, основано на предходни проучвания за дефиниране на стандарт за хубост. Отделно, ние използвахме сходни изследвания, с цел да измерим привлекателността на самите участници по същата канара. След това ги накарахме да оценят визията на сервитьорите и равнището непосредственост, което изпитват към тях. Участниците също по този начин трябваше да оценят качеството на услугата и това дали сервитьора е привлекателен и радушен. Установихме, че равнището на непосредственост, която участниците изпитват към сервитьора, е съвсем редом на тяхното мнение за качеството на услугата. Иначе казано, в случай че считат дистанцията сред себе си и този човек за по-голяма, те са склонни да правят оценка работата му като по-лоша. Същевременно с това открихме, че хората, които считат сервитьора за прелъстителен, само че не попадат в същата категория, съгласно признатата формула за справедлива хубост, изпитват по-голяма отдалеченост сред себе си и другия човек.

Искахме да разберем, дали тази отдалеченост зависи повече от метода, по който хората възприемат себе си или от справедливи външни фактори. Затова организирахме второ проучване, в което участваха 237 души, които чакаха полет на летището в  Гуанджоу. Помолихме тези хора да изчетат сюжети, в които получат услуги от стюардеса на идния полет, като в същото време с това им показахме фотоси на привлекателни и не толкоз добре изглеждащи чиновници. След това ги накарахме да оценят външния тип както на стюардесите, по този начин и на себе си, и да споделят дали считат, че има връзка сред хубостта и качеството на предлаганата услуга.

Открихме, че участниците, които правят оценка личната си осанка относително ниско, усеща огромна отдалеченост от привлекателните стюардеси и надлежно правят оценка качеството на предлаганата от тях услуга по-ниско. Същевременно с това тези, които не намират връзка сред хубостта и професионалното показване, правят оценка качествата на привлекателните чиновници като по-слаби.

В третото и последно изследване по тематиката, анкетирахме консуматори в търговски център, които преди малко бяха излезли от магазин. Резултатите потвърдиха откритото при предходните две проучвания. Във всяко едно от тези изследвания установихме ясна връзка сред красивите чиновници и ниската задоволеност от услугата на не толкоз добре изглеждащите клиенти.

Като умозаключение може да кажем, че в един свят, в който хубостта е поставяна на фундамент, наподобява, че нейният резултат върху хората е надценен. Следващият път, когато видите хубав чиновник в някой магазин, не бързайте да му преписвате качества или дефекти, тъй като както всички знаем, външността може да лъже.  

Чун Занг , доцент по маркетинг в университета Дейтон, за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР