Красимир Вълчев по повод скандала с учебниците по история за

...
Красимир Вълчев по повод скандала с учебниците по история за
Коментари Харесай

Министърът на образованието: Дори да прочета всички учебници, нямам това око да видя всички разлики

 Красимир Вълчев във връзка абсурда с учебниците по история за 10 клас, където, съгласно специалисти, комунизмът е показан манипулативно като нещо обикновено без задоволително акцент върху мрачните страни на режима.

" В оценъчните листи за учебниците са маркирани най-вече техническите неточности, което е препоръка за проблем с процедурата, че не сме задали повече от формалното сходство, което пожелаваме. Освен официално сходство, би трябвало да желаеме този учебник да възпитава в избрани връзки “, добави Вълчев.

" Една от дилемите на историята е да формираме отношение на децата към света, в който живеем. Въпреки че като министър одобрявам учебниците, аз не съм експерт, даже да прочета всички учебници, може би нямам това око да видя всички разлики. В случая, откакто ги прочетох, видях, че тези учебници са доста разнообразни един от различен. Формално би трябвало да дават отговор на една и съща стратегия. Аз бях предизвикан да ги прочета след сигналите, които получихме, първо от учители, по-късно от хора, които се изрекоха в общественото пространство “, сподели още той.

Образователният министър акцентира, че " академичната независимост не безспорна, изключително когато става дума за писането на учебници, които би трябвало да подхождат на образователна стратегия, в която се намира проекция на задачите на образованието “.

" Водили сме диалози с основните редактори на издателствата. Няма наложителни текстове. Това, което би трябвало да се случи, е да се промени отношението. С разнообразни техники е изработен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който ние сме характеризирали като тоталитарен. Определено е издирван резултат, тъй като това не може да се направи инцидентно “, сподели Вълчев.

Красимир Вълчев акцентира, че водещото в тази ситуация не е интервалът на комунизма, а базовите институции на тоталитарния режим: " Ние би трябвало да възпитаме днешните деца в отношение към диктатурата, да вземем за пример. Диктатурите от 20-и век може би няма да се случат в същата форма, само че не е необикновено поради изкуствения разсъдък и осведомителните технологии през 21-ви век да се появят цифрови диктатури. Не може да възпитаваме децата в безразличие “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР