Красимир Живков на излизане от МОСВ, съпроводен от прокурор Ангел

...
Красимир Живков на излизане от МОСВ, съпроводен от прокурор Ангел
Коментари Харесай

Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев

Красимир Живков на излизане от Министерство на околната среда и водите, съпроводен от прокурор Ангел Кънев (вляво) и чиновници на Бюрото по отбрана към основния прокурор.

© Велко Ангелов За повторно през последните пет месеца прокуратурата влиза в Министерството на околната среда и водите, с цел да обискира кабинети на висши представители на изпълнителната власт. В началото на януари след сходна акция беше задържан някогашният министър на екологията Нено Димов, който беше упрекнат за водната рецесия в Перник. В четвъртък прокуратурата влезе още веднъж в министерството, този път, с цел да обискира кабинета на единия от заместниците му - Красимир Живков. Часове преди този момент бяха претърсени и двете къщи на зам.-министъра - в Ботевград и в Правец. На фотоси, публикувани от ботевградски уеб сайтове, се виждаха коли на жандармерията пред жилището на Живков в града.

Паралелно с това акция се организира и в дома и офисите на русенските предприемачи Пламен и Атанас Бобокови, притежатели на компанията за произвеждане и търговия с моторни масла " Приста ойл " и на завода за батерии и акумулатори " Монбат ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Не мога да му желая оставка, той се назначава и уволнява от премиера, аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Аз съм обезпокоен, тъй като ще би трябвало да работя самичък и ще ми е мъчно ", разяснява пред " 24 часа " следствието против Живков министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Вносът на боклуци
В късния следобяд говорителката на основния прокурор Сийка Милева направи изказване, в което заяви, че има шестима арестувани, измежду които е и зам.-министърът Красимир Живков. Разследването е за проведена незаконна група, като в границите на деня са били претърсени 40 адреса в Ботевград, Правец, Пловдив, Смолян, Монтана.

Милева твърди, че от една страна следствието е обвързвано с издаването на известия за импорт на боклуци от Италия в интерес на избрани сдружения. Без да загатва съответно име, тя съобщи, че зам.-министър е " оказвал напън " на чиновници от районните инспекции по околната среда за издаването на разрешителни за импорт и експорт на боклуци на избрани компании, макар че те не са отговаряли на условията. " Който чиновник откажел да спомага, бил освобождаван ", съобщи говорителката.

По думите й другата част от следствието е за неиздаването на такива известия и е ориентирано към предприемачите Пламен и Атанас Бобокови. " Всяко сдружение, генериращо рисков боклук, е длъжно в границите на една година да го изнесе отвън България или да го съобщи на друго българско сдружение за следваща преправка. За да изнесе рисковия боклук отвън България, сдружението би трябвало да получи нотификация от Министерство на околната среда и водите. Зам.-министърът Живков е отказвал издаването на такива известия и по този метод е принуждавал производителите да предават рисковия боклук на избрани, следени от него сдружения, които имат позволение за следваща преправка на територията на България ", изясни Милева.

От тази политика, уточни тя, се е възползвало " комерсиално сдружение, което има построена рециклираща фабрика в Монтана за преправка на батерии ", явно визирайки " Монбат ", следено от братя Бобокови.

В последващото пояснение на Милева не стана напълно ясно какво тъкмо е нарушаването. " От тази преправка се получава рисков боклук. Той е бил изнасян в Германия, където имало построена лицензирана мощ за оползотворяване, без да се заплашва околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която се оскъпявала в допълнение от транспортните разноски. С цел икономисване на огромна част от тези разноски сдружението почнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като почнало да изпраща рисковите боклуци на следени от него сдружения с фиктивна активност, като по този метод се спестявала огромна част от разноските му, генерирала се голяма облага и се избягвало заплащането на данъчни отговорности в огромни размери ", разяснява Сийка Милева.

От години и " Монбат ", и " Приста ойл " правят действия по преправка на боклуци (съответно от акумулатори и батерии и от масла).

Дежа вю
За отпадъците във ведомството на Емил Димитров дава отговор зам.-министърът Красимир Живков. Той наследи този сектор при започване на годината от сътрудника си Николай Кънчев, излъчен за зам.-министър от квотата на Вътрешна македонска революционна организация. Освен това Живков дава отговор и за водите.

" Не съм арестуван. Оказвам подпомагане. След водите тематиката е отпадъците ", беше единственият коментар на Живков на излизане от Министерство на околната среда и водите, с цел да се качи в полицейския автомобил, който го води в профилираната прокуратура. Задържането му доста наподобява на ареста на някогашния екоминистър Нено Димов, който по същия метод беше отведен от постройката на Министерство на околната среда и водите и също твърдеше, че единствено " оказва подпомагане " на органите на реда, само че по-късно остана за месеци в ареста. И при Димов, и при Живков съпътстващият прокурор е зам.-началникът на Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

Кой е Красимир Живков
Красимир Живков е зам.-министър на екологията в последните две държавни управления на Бойко Борисов. Бил е кмет на община Правец, а в интервала сред 2009 и 2013 година е бил регионален шеф на Софийска област. Смята се за непосредствен до някогашния общоприет шеф на " Лукойл България ", а в този момент член на надзорния съвет Валентин Златев. Живков е бил шеф на сдружението " Ес Ер технолоджис " през 2014 година, което се занимава с боклуци и се свързва със Златев. Фирмата е оператор дружно с още една русенска компания на две районни депа за битови боклуци - тези в Стара Загора и в Пазарджик, а сегашният й шеф на сдружението Антон Павлов е бил основен енергетик на " Лукойл България ".

30% в сдружението държи Асен Найденов. Той е в управата на " Голф клуб Правец ", чийто притежател е Валентин Златев посредством кипърска офшорка. Също и в " Агрохолд ". Други 30% се държат от " Ви Пи комодити трейдинг " ЕООД. Негов едноличен притежател е Юлиан Проданов, който го е придобил през март тази година от компанията " Тевода " ЕООД. Управител на компанията е Петя Томова, която е шеф и на " Ви Пи екосолюшънс ".

След обявата на уеб страницата " Бивол " през 2018 година за злоупотреби с публични поръчки, свързани с близката до Валентин Златев строителната компания " Джи Пи груп ", Красимир Живков дружно с още трима държавни чиновници излязоха в отпуск, до момента в който траеше следствието. Причината беше, че в изнесените документи по случая попадаха буквите " Министерство на околната среда и водите Зам., Станислава Министерство на околната среда и водите, Янаки, Лъчо " - като лица, вземали комисиони.

Братята Пламен и Атанас Бобокови са притежатели на " Приста ойл груп ", която се занимава с производството на масла, и " Монбат ", която създава батерии. От години и " Монбат ", и " Приста ойл " правят и действия по преправка на боклуци - надлежно от акумулатори и батерии и от масла.

Според депутати двамата предприемачи са близки до вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР