Кръщенето представлява църковен ритуал, чрез който кръщаваният приема християнската вяра.

...
Кръщенето представлява църковен ритуал, чрез който кръщаваният приема християнската вяра.
Коментари Харесай

Какви са ритуалите при кръщене

Кръщенето съставлява църковен обред, посредством който кръщаваният приема християнската религия. Тайнството Кръщение, както още се назовава, се прави единствено един път и по тази причина е неповторимо като раждането на индивида.

Обикновено кръщаването се прави още до момента в който детето е малко или даже бебе. Родителите постоянно избират първата годинка като най-подходящото време за това.

Особено значим е изборът на този, който ще вкара новия християнин във вярата. Той става негов кръстник и стартира да се смята за нравствен татко на детето.

Заедно с родителите, той се грижи за кръщелника си и се задължава да го направлява в правоверен живот. Между него и новопокръстения има мощно духовно роднинство, което не може да бъде подценено.

Кръщението може да се извърши в черква, храм или манастир. За самия обред са нужни бяла хавлиена забрадка, сапун, погача, алено вино, мед, бонбони, нови дрешки за детето и празна кутийка.

 Християнска религия

Желателно е дрешките да са бели, тъй като този цвят символизира полученото към този момент помилван на греховете. По традиция всички нужни движимости се купуват от кръстника.

По време на самия обред кръстникът държи детето с едната си ръка, а в другата държи запалена свещ. Свещеникът чете молитва, пречистваща духа, и намазва с миро челото, ушите, ръцете и крачетата.

Това е моментът, в който се „ назовава “ името на детето и се има вяра, че се пречиства духа му.

Следващата стъпка е дрешките на детето да се съблекат, с цел да може свещеникът да го потопи три пъти в авансово осветената вода в казана.

Потапянията са три, защото се правят в името на Отца, Сина и Светия Дух. Детето се подсушава с бялата забрадка и се облича с новите дрешки, купени от кръстника.

Свещеникът и кръстникът обикалят казана с вода три пъти, което символизира приемането на Христовата религия. От главичката на детето се отрязва кичур коса в символ на това, че към този момент ще живее като божие чедо. Този кичур се слага в празната кутийка и се пази у дома, дружно със свещта.

Кръщенето е обред, който не просто дава публично името на детето ви, само че то става част от света на християните.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР