Краш тестовете показват, че някои миниванове от 2023 г. може да не са безопасни за пътниците на задните седалки

...
Поредица от тестове за сблъсък, проведени от Застрахователния институт за
Коментари Харесай

Поредица от тестове за сблъсък, проведени от Застрахователния институт за пътна безопасност (IIHS), поражда опасения относно безопасността на моделите от 2023 г. на четири популярни минивана: Honda Odyssey, Toyota Sienna, Chrysler Pacifica и Kia Carnival.

Проучването на организацията с нестопанска цел установи, че нито един от тестваните миниванове не е получил „приемлива“ или „добра“ оценка за безопасност, червен флаг за всеки обмисляте шофиране или закупуване на едно от превозните средства. IIHS се фокусира върху това как се справят пътниците на задната седалка при челен сблъсък.

Въпреки че всички миниванове се представиха добре в защитата на пътниците на предната седалка, резултатите бяха значително по-неблагоприятни за тестовия манекен отзад седалка с размерите на 12-годишно дете.

Джесика Джермакиан, вицепрезидент на IIHS, каза пред "CBS Mornings", че и при четирите тествани минивана "пътникът отзад е бил изложен на повишен риск от нараняване на гърдите или поради лошо позициониране на колана, или поради висок колан сили."

Три от четирите минивана - Sienna, Pacifica и Carnival - получиха обща "маргинална" оценка. Honda Odyssey получи най-ниската оценка: "лоша".

Минивановете се представиха добре при предишни краш тестове, но IIHS повиши стандартите за тестване, тъй като смяташе, че пътниците на задната седалка са пренебрегнати. Резултатите в различни класове превозни средства, от малки и средни SUV до седани и малки пикапи, показват необходимост от подобряване на безопасността на превозните средства.

„Хората на задната седалка са изложени на повишен риск от фатални наранявания в сравнение с тези на предната седалка. И не че задната седалка е станала по-малко безопасна с течение на времето. А че предната седалка е станала много по-безопасна в сравнение", каза Джермакян.

Автомобилните производители казват, че преразглеждат откритията и че безопасността е основен приоритет и техните превозни средства отговарят или надвишават федералните стандарти за безопасност.

Алиансът за автомобилни иновации, търговска асоциация, заяви, че „безопасността е основен приоритет на автомобилната индустрия.“

„Превозните средства на пътя продължават да стават още по-безопасни като производители на автомобили навсякъде тестват, разработват и интегрират революционни технологии за безопасност, които спасяват животи и предотвратяват наранявания“, се казва в него.

Stellantis каза в изявление: „Нито един тест не определя безопасността на превозното средство.“

„Ние проектираме нашите превозни средства за производителност в реални условия. Ние редовно разглеждаме оценките на трети страни и ги вземаме предвид в нашия процес на разработване на продукти, както е уместно. Имаме дълга история в сегмента на минивановете. Сигурността и защитата на нашите клиенти са критични грижи за Stellantis. Всеки модел на Stellantis отговаря или надвишава всички приложими федерални стандарти за безопасност на превозните средства", се казва в съобщението.

Honda каза: „Американската Honda е лидер в оценките за безопасност на Застрахователния институт за пътна безопасност (IIHS) с десет модела Honda и Acura, признати от института с техните рейтинги за 2023 г. TOP SAFETY PICK или TOP SAFETY PICK+, включително Honda Odyssey 2023. Актуализираното тестване на умерено припокриване на IIHS с нови показатели за пътниците отзад предизвиква модели, напълно проектирани преди въвеждането на новия тестов режим, както се вижда от резултатите за всеки от моделите, включени в най-новите оценки на миниван. -новият Accord от 2023 г., за сравнение, поведе тестовете на IIHS за умерено припокриване на седани от среден клас, като единственият от седемте тествани модела с ДОБЪР резултат при всички мерки за нараняване на пътниците отзад.“

Kia също отговори, казвайки: „ Kia America дава приоритет на безопасността на превозните средства и всички автомобили Kia, продавани в Съединените щати, отговарят или надвишават федералните стандарти за безопасност на моторните превозни средства. Защитата на пътниците е сложна и включва разнообразен набор от променливи и Kia се гордее със своите добри резултати в областта на безопасността и интегритета на своите продукти. Kia внимателно ще оцени резултатите от този тест от Застрахователния институт за пътна безопасност като част от своя ангажимент за непрекъснато подобряване на защитата на пътниците."

Toyota не отговори на искането на CBS News за коментар.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР