Кралица Елизабет Втора често използваше брошките си, за да предаде

...
Кралица Елизабет Втора често използваше брошките си, за да предаде
Коментари Харесай

Любимите брошки на кралицата

Кралица Елизабет Втора постоянно използваше брошките си, с цел да съобщи несъмнено обръщение на публиката. Много от скъпите украшения се предават в кралското семейство от генерации и описват лични сантиментални истории. Такава бе и символиката, която Елизабет Втора продаде на единственото цветно бижу в тоалета си от погребението на брачна половинка си принц Филип – брошката на Ричмънд, наследена от баба й, кралица Мари.

Бижуто е подарък от град Ричмънд на кралица Мери за нейната женитба с крал Джордж Пети. Изработена от „ Хънт и Роскел “, тя е направена от диаманти, сложени върху две перли, една огромна в централен кръг и друга, преносима във формата на круша, която за погребението Елизабет Втора бе свалила. Брошката е била много пъти върху тоалетите на кралицата през цялото й ръководство. Един от най-запомнящите се напоследък е за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, извършена в същия параклис, където беше заровен херцогът на Единбург. Дали това не е точно намек за алегорично венчаване освен на земята на Елизабет Втора с мъжа, с който показа целия си живот?



Кралицата на погребението на принц Филип

Един от образците, че всяко украшение на кралицата бе значимо обръщение, е брошката във форма на кошница с цветя. Тя е подарена на Елизабет Втора от родителите й през 1948 година по случай раждането на принц Чарлз. Кралицата я поставя няколко седмици по-късно за първите му публични фотоси. През 2013 година я носи на кръщенето на най-големия си правнук, принц Джордж. Същата година по време на обичайното си коледно послание към нацията още веднъж е с тази брошка, а компания й вършат портретите на принц Джордж и на татко й, крал Джордж VI.



Кралица Елизабет по време на коледното си послание, 2013 година

Като сантиментален жест към брачна половинка си, принц Филип, кралицата отпразнува 72-та годишнина от сватбата им през 2020 година, носейки брошка във формата на хризантема от сапфири и диаманти, с която е и на фотосите от медения им месец през 1947 година Същата брошка избира и през 2007 година, за 60-та годишнина от сватбата.



Кралица Елизабет и принц Филип по време на медения си месец, 1947 година

Кралицата носи избрани брошки в символ на респект към околните, които е обичала и изгубила. Такава е брошката с ръчно изрисувана роза, заобиколена от 100 диаманта, с която тя отбелязва 100-ия рожден ден на майка си през 2000 година По време на коледното си послание през 2002 година е със същата брошка, единствено месеци след гибелта на кралицата-майка.



По време на службата за Деня на Обединеното кралство в Уестминстърското абатство, 2008 година

Друга брошка, която кралицата носеше, е тази във формата на диамантена мида с една-единствена перла. Тя е била обичана на майка й и Елизабет я поставя през 2009 година за откриването на скулптура на кралицата-майка.



Кралица Елизабет носи обичаната брошка на майка си по време на пътешестване в Канада, 2010 година

Освен като прочувствен жест, кралицата използваше брошките си и като дипломатическо обръщение по време на визитите си в чужбина. Умението да се употребява този мълчалив код тя предава и на Кейт Мидълтън, като й заема своята брошка във формата на диамантен кленов лист по време на първата й обиколка на страната през 2011 година, а по-късно още веднъж и през 2016 година

Източник: Diva Magazine
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР