Кралица Елизабет, британски монарх повече от седем десетилетия, . Ето

...
Кралица Елизабет, британски монарх повече от седем десетилетия, . Ето
Коментари Харесай

Какви са правилата на Великобритания за унаследяване на трона

Кралица Елизабет, английски монарх повече от седем десетилетия,. Ето какви са разпоредбите на английския двор за оповестяването на нов държател, на пълномощията и отговорностите на монарха.

Суверенът наследява трона сега, в който неговият или нейният предходник почине, преди даже да бъде провъзгласен пред народа - задачата е да няма междуцарствие.

Новият монарх е публично провъзгласен за крал или кралица от специфичен орган, наименуван Съвет за унаследяване, в който са призовани членове на Тайния съвет - група от няколкостотин определени кралски съветници, в това число членове на кабинета.

Пълна сесия на Тайния съвет се привиква единствено при унаследяването на трона от нов суверен или когато монархът разгласи желание да се ожени - събитие от огромно значение поради обстоятелството, че короната се предава по завещание.

Също по този начин поканени да участват на Съвета за унаследяване, който прогласява новия суверен, са духовните и всемирски лордове (т.е. епископите на Църквата на Англия, които заседават в Камарата на лордовете, дружно със светските сътрудници от кралството) и висши представители от нациите от Британската общественост.

Коронацията на суверена, в действителност единствено официална процедура за ратификация, следва унаследяването след период на печал. Кралица Елизабет II е коронована през юни 1953 година, 16 месеца след гибелта на Джордж VI.

 Принц Чарлз става монарх с името Чарлз Трети Принц Чарлз става монарх с името Чарлз Трети

Коронацията се организира в лондонското Уестминстърско абатство в наличието на политици, видни общественици и представители на страни от целия свят.

Суверенът ръководи по милостта на Акта за споразумяване от 1701 година, който дефинира разпоредбите за унаследяване, като постановява, че единствено протестантски потомци на внучка на Джеймс I от Англия (принцеса София Хановерска) могат да заемат трона.

До новия закон през 2013 година женитбата за римокатолик също не позволяваше на кралска персона да има място в линията на заместничество. Въпреки това, католик към момента не може да стане монарх.

Законът от 2013 година също отстрани преимуществото, което се дава на мъжката линия, което значи, че нито един кралски член, роден след 28 октомври 2011 година, няма да бъде дискриминиран при заместничество на трона въз основа на пола.

Съпругата (съпруга) на последния суверен не играе никаква роля в наследяването, защото формалната роля на съпруга(та) в увековечаването на династията приключва с акта на основаване на поколение.

С изключение на неповторимия случай на Уилям III и Мери, които ръководят дружно, монархът ръководи самичък. Съпругите на кралските мъже получават ранга и статута на своите съпрузи, до момента в който мъжките съпрузи на дамите кралски особи нямат автоматизирано право на купа.

 Фотогалерия: Исторически моменти с Елизабет II Фотогалерия: Исторически моменти с Елизабет II

Ако новият суверен е малолетен, регент, номиниран от остарелия крал или кралица, се назначава да извършва формалните функционалности на монарха, до момента в който новият крал или кралица доближи зрялост.

Традиционно суверенът се счита за въплъщение на страната, която той или тя оглавява, и за знак на обща връзка сред страните, съставляващи Обединеното кралство. По закон суверенът е глава на изпълнителната власт, неразделна част от законодателната власт, началник на правосъдната власт, главнокомандващ на въоръжените сили и висш шеф на англиканската черква.

В реалност той или тя подпечатва държавните решения и ръководи посредством волята на Народното събрание. Монархът привиква и разпуска Народното събрание и кани водача на политическата партия, която е спечелила общи избори, да бъде министър-председател и да сформира държавно управление.

В случаите, когато има " провесен парламент ", без нито една партия да има нормално болшинство, суверенът в предишното можеше да упражнява някаква персонална преценка при избора на водач, само че в този момент не се чака да взе участие.

Британският суверен също е глава на Британската общественост на нациите, произлязла от Британската империя и държавен глава на 14 други страни.

Това са Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Соломоновите острови и Тувалу.

Монархията е най-старата световна институция на Англия, като кралското семейство води началото си от Уилям Завоевателя през 1066 година и даже до Егберт от Уесекс, всепризнат за първия крал на Англия, през 829 година

Към суверена се обръщат с " Ваше Величество ".

 Незабравими думи на кралица Елизабет Втора Незабравими думи на кралица Елизабет Втора

Официалната купа на кралица Елизабет беше " Нейно най-върховно превъзходителство Елизабет Втора, с Божията благосклонност на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия и на другите й територии кралица, глава на Британската общественост, бранител на вярата ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР