Крал Чарлз Трети ще предотврати възможността да бъде заместван от

...
Крал Чарлз Трети ще предотврати възможността да бъде заместван от
Коментари Харесай

Крал Чарлз Трети променя важен закон, за да не бъде заместван от Хари при болест

Крал Чарлз Трети ще предотврати опцията да бъде заместван от принцовете Андрю и Хари, съобщи Агенция Франс Прес. Монархът се готви да промени английски закон от 1937 година
Принцовете Андрю и Хари към този момент не извършват публични отговорности. Сега Чарлз Трети желае да предотврати опцията те да поемат ръководството, ако той е болен или в чужбина.

Според закон от 1937 година монархът може да бъде заместван от собствен брачен партньор или брачна половинка, както и от първите четирима възрастни по реда на заместничество в някои отговорности – да вземем за пример сключване на публични документи по време на неявяване.

При Чарлз Трети това са кралицата консорт Камила, синовете Уилям и Хари, брат му Андрю и племенницата му Беатрис .

Хари се дистанцира от кралското семейство и се откри в Съединени американски щати. Отношенията на Хари с татко му и брат му бяха напрегнати. Принц Андрю беше освободен от всички свои кралски отговорности след обвиняванията в полово принуждение. Голямата щерка на Андрю – Беатрис, не е деен член на кралското семейство.

За да избегне опцията да бъде заместван от един от двамата отдръпнали се от отговорности към кралското семейство принцове, до момента в който пътува с Камила при престой на Уилям в чужбина по същото време, кралят ще разшири листата със заместници. С подред голям брой медии Чарлз Трети ще включи в него сестра си -  принцеса Анна, и брат си - принц Едуард. Това решение ще разреши Хари и Андрю да не заместват краля, като в това време няма да бъдат изключени публично.

Според в. „ Телеграф “ смяната в закона ще бъде реалност в идващите седмици и ще съставлява разумна стъпка преди пътуванията на Чарлз и Камила в чужбина през 2023 година
Бъкингамският замък не разяснява, само че въпросът беше издигнат в Камарата на лордовете в понеделник. Депутатът Стивън Бен зададе въпрос дали не е време да се приказва с краля за смяна в закона. „ Нима обстановката с един принц, отдръпнал се от публичния живот, и с различен, напуснал страната, устройва държавното управление? “, сподели Бен.

Правителството постоянно е готово да изследва опцията за промени, когато са нужни, отговори лорд Никълъс Тру, представител на консерваторите. Той акцентира, че възкачването на трона съставлява подобаващ случай за ново четене на законовите текстове.  

При заменяне „ държавните съветници “ могат да обезпечат осъществяването на по-голямата част от формалните отговорности на суверена. Това включва сключване на документи, приемане на посланици, осъществяване на срещи.  

Елизабет Втора, която умря през септември, беше замествана от принц Чарлз в голям брой случаи. Сред тях беше тържественото тронно слово пред Народното събрание през май.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР