Крал Чарлз III ще започне отложено държавно посещение във Франция

...
Чарлз III най-накрая успява да прекоси Ламанша от Великобритания до
Коментари Харесай

Чарлз III най-накрая успява да прекоси Ламанша от Великобритания до Франция тази седмица, шест месеца след като бунтове и стачки наложиха отлагането в последния момент на първото му държавно посещение като крал.

Пренасроченото тридневно пътуване на 74-годишния британски държавен глава до Париж и Бордо със съпругата му кралица Камила, 76, започва в сряда, като маршрутът е до голяма степен непроменен от март.

Той включва декорации церемониални събития с президента Еманюел Макрон, чиито непопулярни пенсионни реформи предизвикаха гражданските вълнения по-рано тази година, както и по-неформални срещи с обществеността.

Кралската двойка Макрон и съпругата му Брижит ще бъдат официално посрещнати на Триумфалната арка и положат венци за възпоменание преди процесия по широкия булевард Шанз-Елизе.

Френският лидер и първата дама ще бъдат домакини на Чарлз и Камила на държавен банкет във Версай, дворецът на запад от Париж, синоним на френски кралски особи - и кървава републиканска революция от 1789 г.

Други акценти включват забележително обръщение - вероятно на френски - от Чарлз към законодателите в Сената.

Много от ангажиментите се обръщат към теми, защитавани и от двете двойки, от околната среда и устойчивостта за насърчаване на грамотността и младежкото предприемачество.

Има срещи с местни общности и спортни звезди в северното парижко предградие Сен Дени, където се намира националният стадион и място за Олимпийските игри през следващата година.

В Бордо, югозападният град, някога управляван от предшественика на Чарлз от 12-ти век Хенри II и все още дом на около 39 000 британски експати, той ще обиколи органично лозе и ще се срещне с пожарникари, които се борят с горските пожари, предизвикани от климата.

Политически фон< /h2>

От двете страни на Ламанша посещението се таксува като празнуване на вековните връзки между двете съседки, докато политиците изграждат отново мостове след злословия и спорове за Брекзит.

Антантата не е била толкова сърдечно, откакто Обединеното кралство напусна Европейския съюз, с бившия премиер Борис Джонсън често примамва Франция за всичко - от квотите за риболов до правилата за търговия с колбаси.

В един момент Обединеното кралство под ръководството на Джонсън дори изпрати за кратко две бойни лодки до Нормандските острови – самоуправляващите се територии на британската корона край френския бряг – в противопоставяне за лицензите за риболов.

Наследникът на Джонсън за кратко Лиз Тръс не помогна много, като в един момент каза, че „журито е вън“, когато беше попитан дали Макрон – съюзник от Г-7 и НАТО – е приятел или враг.

Но настоящият титуляр на Даунинг Стрийт, Риши Сунак, има изгради по-добри отношения със своя колега в Елисейския дворец, който като него има финансов опит и склонност към остри костюми и лъскави социални медии.

Като глава на конституционна монархия, британските крале и кралици в последно време имат -- най-вече - - спазва строг политически неутралитет.

Но политиката никога не е далеч при държавни посещения и пътуването на Чарлз не е изключение, осигурявайки „меката сила“ продължение на по-приятелските скорошни инициативи на Сунак.

Позната фигура

Ед Оуенс , кралски историк и автор, нарече държавните посещения „козът на дипломацията... над партийната политика на момента“, като продължаващото напрежение между Лондон и Париж относно преминаването на мигранти от Северна Франция към Обединеното кралство.

" Ще има известна неформална дипломация“, каза Оуенс, чиято нова книга „След Елизабет: Може ли монархията да се спаси?“ беше публикувано в петък.

Но той каза пред АФП, че по-широката цел е да се представи Чарлз „като крал природозащитник отвъд британските брегове“.

След първата година на трона, подчертана от стабилност и приемственост, а не от радикална реформа, посещението капсулира „бизнес като обичаен подход към кралската дипломация“.

В това френската публика ще види изложена позната британска монархия, каза той.

„Той се представи като малко по-интимна фигура, но монархията си остава много до голяма степен монархията на Елизабет II“, добави той.

Чарлз и Макрон са се срещали и преди, последно на коронацията на краля – официалната религиозна церемония за отбелязване на възкачването му – през май и се казва, че имат „топли отношения „.

Почитта на англофилския френски лидер към майката на Чарлз след смъртта й през септември миналата година беше добре приета в Обединеното кралство и на нейното държавно погребение той отправи открита покана към новия крал да посети Франция.

Отлагането през март накара краля и кралицата да се отправят към Германия, като посетиха Берлин и Хамбург.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР