Кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на тока е

...
Кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на тока е
Коментари Харесай

Интерес към по-високите цени на тока имат повече от очакваните лица, твърдят от АИКБ

Кръгът на заинтригувани лица от по-високите цени на тока е по-голям, в сравнение с са предполагали и към този момент казусът не е единствено с електроцентралите на Христо Ковачки.

Това сподели заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Румен Радев пред Нова телевизия часове откакто на съвещание на енергийната комисия в Народното събрание шефът на БЕХ Петър Илиев призна, че изнасяме евтиния ток, а за вътрешния пазар остава скъпият. На същото съвещание енергийният министър Теменужка Петкова изясни, че е сезирала КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията за инспекция на пазара на ток.

" До момента има някакви пробиви. Многократно съм заявявал, че опитите да се явят като една балансираща котва на пазара на едро на електрическа енергия с цени и да съумяват да отстояват цени - това е по опция единствено на едрата електроинтензивна промишленост, само че това, което най-после виждаме като резултат не довежда до някакви трайни последици. Постигат се някакви ценови равнища и доста бързо по-късно тези цени още веднъж " изхвърчат ", сподели Радев.

Според него кръгът на заинтригувани лица от по-високите цени на тока наподобява е по-голям, в сравнение с си мислим. Изглежда той съумява и набира поддръжници измежду комерсиалната колегия да вземем за пример. Това се вижда даже по съществуващите контракти, които стават все по-популярни. Проблемът към този момент не е единствено в Христо Ковачки, изясни представителят на работодателите.

Генерално нищо изключително не се случва във физическото естество на пазара на електрическа енергия у нас. Не става дума за физически недостиг, а за търговски недостиг, сподели Радев.

" Истините доста пъти се прикриват от полуистини или недоизречени истини. В оптималната степен, изключително енергоинтензивният бизнес, се стреми да подписва двустранни контракти по опция непосредствено с производител. Само че, с цел да стигнете до подобен договор, би трябвало да имате поставени количества и на пазара ", съобщи представителят на АИКБ.

Той изясни, че когато има лимитирани потенциали на ток, това е проблем. Парадоксът е, че електроинтензивната промишленост е към 200-250 мегавата.

" Ние имаме сензитивно, в пъти по-големи генериращи мощности в България, само че това не се получава. Полуистината за така наречен пазар " Ден напред " - това е главната платформа, главният пазар, към който се реферират цените и по тази причина всичко, протичащо се на него като цени е извънредно значимо. Там се разчита на добра конкуренция ", изясни зам.-председателят на АИКБ.

Радев счита, че е добре да има нова платформа (на енергийната борса - б.р.), която да работи на правилото на Франция и Румъния. " Дали това ще бъде нова платформа, или ще се обособи някакъв пазарен сегмент в границите на съществуващата платформа, това са по-скоро механически елементи, само че такава опция вероятно има смисъл да бъде обсъждана ", счита той.

Според него новата платформа по-скоро ще приоритизира методите на доставка на електрическа енергия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР