Крадци вършеят непрестанно в родното село на президента Румен Радев

...
Крадци вършеят непрестанно в родното село на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев не е на себе си. Майка му е в паника от огромата опасност, надвиснала над нея

Крадци вършеят непрекъснато в родното село на президента Румен Радев от няколко месеца насам, ожали се кметът на Славяново Митко Трюфенев. Серията от кражби са подплашили локалните, които са подхванали крути ограничения, с цел да предпазят собствеността си. Основно апашите атакували парцелите на самотни възрастни хора, които не могат да се защитят.

Майката на президента също обитава сама във фамилната къща в хасковското село Славяново, откакто мъжът ѝ Георги се спомина преди 2 години. Макар да не е измежду пострадалите от кражбите, 82-годишната пенсионерка Станка се тормозила, че може и на нея да не ѝ се размине, и стояла непрестанно под ключ. В кметството всеки ден ходели „ ужилени “ хора да се жалват на кмета Митко, който правел всичко по силите си да хване злосторниците и кражбите да секнат, само че за момента акциите му взаимно с органите на реда не давали резултат. Повечето от жителите живеели непретенциозно и не можели да си разрешат да си сложат СОТ, на който да заплащат месечен абонамент да им пази парцелите от апаши. Самата Станка също не употребила сходна услуга и се предпазвала по общоприетите способи – държала всички порти заключени и проверявала по няколко пъти бравите, преди да излезе на открито или да си легне.

Животът в родното село на президента не е напълно организиран и проблемите за жителите му се нижат един след различен. Безводието през летните месеци провокира съществено възмущение измежду локалните, само че неотдавна там е бил открит нов бунар, от който да се доставят с вода. Иначе юлските и августовските жеги докарвали жестока суша, никой не можел да напоява градините си и зарзаватът им, за който са хвърлили месеци труд, отивал на кино. Проблеми имало и с транспортните връзки и рейсове до там от дълго време не ходели. Жителите на Славяново трябвало да разполагат с персонален превоз, с цел да стигнат до по-големите градове в околията – Харманли и Хасково. Именно това била една от аргументите майката на Радев да изкара шофьорския курс на 80, с цел да бъде самостоятелна във връзка с превоза и да може да върви да си пазари артикули от по-големите вериги магазини в района. Иначе в родното село на Радев няма даже аптека и хората без коли поръчвали медикаменти на съседи, които постоянно отскачат до градовете в близост.

В последната година много от притежателите на къщи в Славяново се отхвърлят от парцелите си и ги пускат за обмен. Цените варират от 20 до 50 хиляди лв. според от квадратурата и положението им. Станка обаче даже не се изкушавала от сходни хрумвания и предпочитала да продължи да живее на село макар удобствата, които могат да ѝ предложат синът ѝ и щерка ѝ в столицата. Къщата в Славяново имала сантиментална стойност за нея, тъй като там минал съвсем целият им живот с починалия ѝ брачен партньор Георги.
 
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР