КПКОНПИ не съгласува предложените изменения в Закона за управление на

...
КПКОНПИ не съгласува предложените изменения в Закона за управление на
Коментари Харесай

КПКОНПИ не съгласува промените в закона за управление на европейските средства заради корупционен риск


КПКОНПИ не съгласува препоръчаните промени в Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове.

От антикорупционната комисия стимулират решението си с обстоятелството, че текстовете плануват прекосяването на дирекция " Централно координационно звено " от администрацията на Министерски съвет в тази на Министерство на финансите. В претекстовете на законопроекта не са посочени съответни причини за нуждата от препоръчаните структурни промени, показват още от КПКОНПИ в известие до медиите.

Така препоръчана, законодателната смяна води до заплаха от занижен надзор върху процедурите по ръководство на европейски средства. Създават се предпоставки за безрезултатност и неефективност, което от своя страна способства прояви на корупционен риск. Поставя се под въпрос съответния надзорен механизъм, който министърът на финансите ще реализира при оферти режим на структурна промяна. Концентрирането на голям брой пълномощия в Министерството на финансите може да сътвори условия за корупционен риск, написа в претекстовете на комисията.

От КПКОНПИ осведомят и за рискови зони за корупция в плана на Устройствен устав на Министерството на нововъведенията и растежа.

Според комисията има несъразмерно систематизиране на функционалности и отговорност, голословно е повишен административният уред на фона на непълен административен потенциал.

Чрез оферти устав министерството се трансформира в основно звено, ръководещо забележителен размер от европейски средства, без да са налице съответстващи на тези отговорности надеждни контролни механизми, считат от КПКОНПИ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР