Козметиката в мини бутилки е обичайна гледка в магазините. Малките

...
Козметиката в мини бутилки е обичайна гледка в магазините. Малките
Коментари Харесай

Постепенно отпада ограничението за течности в ръчния багаж на самолета

Козметиката в мини бутилки е нормална панорама в магазините. Малките разновидности на шампоани, пасти за зъби и други тоалетни такъми бяха основани поради рестриктивните мерки на борда на самолетите. Но това може да се промени, откакто летищата стартират да облекчават ограниченията за сигурност по-късно тази година, написа Euronews.

Високотехнологичните CT скенери ще отстранен нуждата от правилото за 100 мл течност, обещавайки да рационализират инспекциите за сигурност и да понижат времето за очакване на опашка.

Но за какво въобще беше приложено правилото за 100 ml - и премахването му ще направи ли летенето по-малко безвредно? Ето всичко, което пасажерите би трябвало да знаят.
Защо правилото за 100 мл течност е в действие на летищата?
От 2006 година пасажерите на самолетните компании по света са лимитирани да носят течности, не по-големи от 100 мл в ръчния си багаж.

Правилото беше въведено, откакто английската полиция разкри терористичен скрит план за детониране на течни експлозиви, маскирани като безалкохолни питиета, по време на поредност от трансатлантически полети.

Конспираторите имаха намерение да сглобят и взривят устройство по време на полет с водороден прекис и други субстанции, инжектирани в 500-милилитровите бутилки за газирана напитка, оставяйки капачките запечатани. Ако се смеси до избрана мощ с други съставки, елементарният избелващ артикул може да стане избухлив.

Ако заговорът беше сполучлив, счита се, че щеше да е доста по-смъртоносен от атентатите от 11 септември. Той би бил ориентиран към голям брой полети, пътуващи от Обединеното кралство до най-малко пет американски и две канадски летища.

Веднага след откритието ръчният багаж беше изцяло неразрешен в самолетите като защитна мярка. По-късно това беше облекчено, откакто бяха извършени проби, с цел да се дефинира какво количество течност е безвредно за носене, и беше въведено ограничаване на контейнера от 100 мл.

Експертите откриха, че смесването на по-малките контейнери в по-големи, с цел да се сътвори мощно увреждащо взривно устройство на борда, не е реалистично. Те дефинираха, че това или ще се провали, или ще детонира прибързано, наранявайки причинителя, само че причинявайки малко или никакви вреди на самолета.

Пътниците към този момент имат право да придвижват най-много един литър течности в не по-големи от 100 мл. всяка опаковка.
Защо правилото за 100 мл. течности скоро може да бъде анулирано?
След 18 години правилото за течност от 100 мл скоро ще бъде отстранено в някои страни с помощта на новите скенери за сигурност.

Използвайки рентгенова технология с компютърна томография (CT), сходна на тази, употребена в региона на медицината, те дават ясно 3D изображение на това, което има вътре в чантите на пасажерите.

Изображенията могат да се въртят на 360 градуса и да се усилват, което разрешава изчерпателен разбор, който се оприличава на „ цифрово разопаковане на чантата “, изяснява производителят на устройства Smiths Detection. Това е усъвършенстване на сегашните 2D изображения, употребявани на множеството летища.

Скенерите също по този начин разполагат със комплицирани логаритми за разкриване на закани, които могат да откриват експлозиви - в това число течности - и други рискове, съгласно Министерството на превоза на Обединеното кралство.

Съществуващите 2D скенери могат да вършат разлика сред органични и неорганични материали, показвайки детайли в разнообразни цветове, само че CT скенерите вършат това още една крачка напред.

С помощта на AI технологията те могат да разграничат течности - като вода, водороден прекис или алкохол с висока здравина - и да предложат по-пълна визия за електрониката, съгласно производителя на съоръжение Sens-Tech.

Най-новата технология за скрининг, която се внедрява, може да открие избухливи съединения в по-големи количества “, изяснява още представител на Администрацията за транспортна сигурност на Съединени американски щати (TSA).

Ако даден предмет наподобява недоверчив, чантата ще бъде подложена на спомагателна инспекция от чиновници по сигурността, които ще я инспектират за неразрешени предмети.
Премахването на правилото ще създали ли полетите по-малко безвредни?
Премахването на правилото за 100 мл. течност няма да направи летенето по-малко безвредно. Напротив, новите скенери ще подобрят сигурността, съгласно Министерството на превоза на Обединеното кралство.

Това е по този начин, тъй като те дават по-подробни изображения на това, което хората носят, което им разрешава да откриват евентуални закани и неразрешени предмети с по-голяма лекост.

Освен това ще рационализира преживяването на летището, като редуцира времето за инспекции за сигурност и направи пътуването по-удобно за пасажерите.

Допълнително преимущество е намаляването на пластмасовите боклуци, защото пасажерите се отхвърлят от потреблението на десетки тоалетни бутилки за еднократна приложимост в интерес на по-големи такива.

Новата технология може също да спести пари на пасажерите, защото ще им бъде разрешено да внасят вода и други питиета извън, вместо да разчитат на скъпи магазини на летището.
Кога правилото ще бъде отстранено в Европа?
Някои европейски летища към този момент отстраниха правилото. Новите скенери към този момент се употребяват на интернационалното летище Teesside в графство Дърам, Обединеното кралство; Схипхол в Амстердам; и интернационалното летище Леонардо да Винчи в Рим.

Различни английски летища, в това число Лондон Гетуик и Хийтроу, изпробваха скенерите през последните години. Правителството на Обединеното кралство дефинира краен период за въвеждане на новата технология за сигурност до юни 2024 година, макар че някои летища обявиха, че началото на 2025 година е по-реалистично.

След като машините бъдат конфигурирани, се чака правилото последователно да бъде отстранено в идващите две години. Дотогава пасажерите може да не изпитат спестяващото време преимущество на новата технология. Но в последна сметка опростената система може да помогне на летищата да обработват 30% повече пасажери на час, съгласно Sens-Tech.

В бъдеще на пасажерите от Обединеното кралство ще бъде позволено да носят до два литра течности в ръчния си багаж без ограничавания за размера на контейнера. От тях няма да се изисква да слагат течности в найлонов плик или да ги отделят от багажа си, когато минават през защитата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР