Който не плаща, няма да получава газ, каза Путин. Възможно

...
Който не плаща, няма да получава газ, каза Путин. Възможно
Коментари Харесай

Путин би могъл да спре доставките за Европа. Но какво ще прави с излишния газ?


Който не заплаща, няма да получава газ, сподели Путин. Възможно ли е той фактически да спре доставките за Европа? Чисто механически това става доста елементарно, споделят специалисти. Но какво ще прави тогава Русия с непотребния газ?

. Това планува указ, подписан от съветския президент Путин. По сметките във въпросната банка ще могат да постъпват както евро, по този начин и долари, а " Газпромбанк " ще ги обменя в рубли. Ако заплащанията спрат, стопират и доставките на газ, предизвести Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц и други западни държавни ръководители реагираха умерено на това последно развиване. " Във всички случаи за компаниите важи следното: те желаят, могат и ще заплащат и отсега нататък в евро ", акцентира Шолц.. Но може ли Русия в действителност да ги спре просто по този начин?

Технически прекъсването на газа е допустимо
Редакцията предлага
" От чисто техническа позиция доставките на газ могат да бъдат ръководени, т.е. допустимо е кранчето да бъде врътнато ", споделя професорът по енергийна стопанска система от Техническия университет в Дрезден Доминик Мьост. Подаването на газ към Европа може да бъде спряно доста бързо, изяснява той. За задачата просто би трябвало да се затвори един вентил.

По-различно стоят нещата със прекъсването на добива на газ. Според шефа на украинския енергиен тръст " Нафтогаз " Юрий Витренко, представен от ФАЦ, Русия просто не може да спре тази активност. " Сондажите не могат да се спрат просто по този начин. Ще рече, че добиваните количества не могат да бъдат внезапно понижени, което пък значи, че добитият газ ще би трябвало да се изгаря. Затова считам, че по тръбите ще продължи да тече петрол и газ ", споделя той.

Китай като покупател?

Русия би могла да пласира една част от добитите количества газ в Азия, споделя Мьост. През последните години Москва подписа редица контракти за доставки с Китай и Индия, а при започване на 2022 Русия и Китай подписаха нов контракт за доставки на 10 милиарда куб.м. съветски газ годишно през идващите 30 години.

" Това обаче напълно не значи, че Русия би могла да пласира в Китай всичкия газ, който добива ", коментира специалистът. Той напомня, че не всяко газово находище е обвързвано с газопровод, водещ към Китай, а съществуващите тръбопроводи и в този момент са запълнени до дъно.

Освен това Китай не е подвластен от съветския газ, споделя Хорст Льохел, началник на Китайско-германския център към Франкфуртското учебно заведение за финанси и мениджмънт. " Китай няма да се нуждае от остатъците съветски газ, в случай че Русия спре доставките за Европа ", твърди той. Народната република може да покрива енергийните си потребности с въглища и нуклеарна сила. Доставките на газ служат на Китай единствено за това да понижи трайно излъчванията на въглероден диоксид, твърди Льохел.

Изгарянето като последна алтернатива

Ако Европа отпадне като покупател на съветски газ, при всички положения една част от добитите количества ще би трябвало да бъде изхвърлена. " Една от опциите е газът да бъде изгарян. Това обаче би била последната алтернатива за Путин, защото това значи заличаване на нещо, което коства пари ", споделя Мьост.

Според съветския енергиен специалист Михаил Крутихин възможното прекъсване на газовите доставки ще има тежки последствия и за Русия: " Ако Русия спре да продава газ за дълго време, някои от дейните сондажи ще би трябвало да бъдат затворени. А не всички от тях по-късно могат още веднъж да се отворят, с цел да бъде възобновен добивът ", споделя той.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Двете лица на Русия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР