Кой загуби на изборите в германската провинция Бавария? Снощи канцлерката

...
Кой загуби на изборите в германската провинция Бавария? Снощи канцлерката
Коментари Харесай

Кой губи на изборите в Бавария и какво следва?

Кой загуби на изборите в немската провинция Бавария? Снощи канцлерката Ангела Меркел не взе думата, написа в. " Фигаро " и прибавя, тя в никакъв случай не разяснява резултатите от районни избори, макар че баварските имаха по-голямо значение от останалите.

На изборите беше заложена ориста на Християнсоциалния съюз (ХСС), а дружно с нея и салдото на ръководещата обединението с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката. Тъй като ХСС е единствено баварска партия, тя не може да си разреши да губи позиции в провинцията. Но преди малко понесе историческо проваляне, получавайки по неокончателни данни единствено 37,3 на 100 от местата, което значи загуба на 10 пункта.

ХСС, горда с непрекъснатите си победи от над пет десетилетия, упрекна Берлин и централното държавно управление, че са повлияли отрицателно на акцията й и хвърли виновността върху миграционната политика на Берлин, която засегна на първо място граничната провинция Бавария.

ХСС загуби безспорното си болшинство, пометена от стремежа на Зелените и на крайната десница, написа френският в. " Монд ". На тези избори Зелените са огромните спечелили, печелейки 17,8 на 100, близо два пъти повече от другите съдружници на Меркел - Германската социалдемократическа партия (ГСДП),
получила 9,5 на 100.

-->

Тези резултати въобще не успокояват немската канцлерка, изключително в случай че се има поради, че на 28 октомври нейната ХДС също се явява на избори в провинция Хесен, където ръководи в коалиция със Зелените. Резултатите от изборите в тези две провинции " ще окажат въздействие на националната политика и като разследване - на репутацията на канцлерката ", предизвести в петък ръководителят на Бундестага Волфганг Шойбле. 

През декември самата Ангела Меркел ще се яви на избори, с цел да остане отпред на ХДС. Те претърпя сложна политическа година в резултат на решението си от 2015 година да допусне в Германия над 1 милион търсещи леговище, разяснява в. " Монд ". 

Резултатите от баварските избори значат, че Християнсоциалният съюз ще би трябвало да ръководи в коалиция - за повторно от 1962 година, отбелязва френският в. " Еко ". Премиерът на Бавария Маркус Зьодер разгласи през вчерашния ден желанието си да се коалира с самостоятелните консерватори от " Свободните гласоподаватели ".

Правителството на Зьодер може да реши да накара националната коалиция да заплати цената, втвърдявайки позициите си на федерално ниво. Това към този момент пролича в петък: вместо Меркел, както е по традиция, на заключителния избирателен протест на ХСС беше поканен австрийският канцлер Себастиан Курц, прочут с твърдата си линия против миграцията, отбелязва в. " Еко ". Възможно е вътрешният министър Хорст Зеехофер да стане изкупителна жертва за неуспеха на баварските консерватори, само че отдръпването на този неприкрит съперник на Меркел ще й даде единствено глътка въздух - още повече, че неуспехът на социалдемократите може да ги накара да се отдръпват от обединението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР