Кой ще бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Асеновград,

...
Кой ще бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Асеновград,
Коментари Харесай

Осем имена в битка за Почетен гражданин на Асеновград утре

Кой ще бъде почетен със званието " Почетен жител " на Асеновград, вземат решение съветниците в града. Гласуването ще бъде скрито, а претендентите за носители на купата са осем на брой. Петя Буюклиева е една от ярките персони в актуалната българска музика. Тя има изяви на родна и интернационална сцена. Многобройни са и благотворителните й концерти и изяви, свързани с културния календар на общината, се показва в претекстовете на предлагането. В две свои песни тя възпя мястото, в което родена и израснала, а точно: " Мой Асеновград " и " Асеновградски елексир ". Буюклиева е подготвила и план за основаване на музикален фестивал в града. Певица подари средства и креативен труд за построяването на един от храмовете в Асеновград.
Сред другите имена, препоръчани за почитане с " Почетен жител " на града, бе това, на Николина Йочева. От 13 години тя е ръководител на Общинското управление на " Пенсионерски съюз-2004 година ". Тя е родена в китното родопско село Павелско, община Чепеларе. Детството й минава в Дом за сираци " Кочо Ковачев " в Асеновград. Като ръководител на Пенсионерския съюз тя живее с насладите и тъгите на пенсионерите в града. С нейно подпомагане е открит втори клуб в Асеновград, като се откриха и нови в селата Тополово, Патриарх Евтимово, Конуш, Избеглии и Златовръх, а в Бачково - следва. Под нейно управление хорът на пенсионерите реализира високи резултати по разнообразни фестивали и надпявания.
Предложение за приемане на званието " Почетен жител " бе отправено и за лекар Никола Тодоров. Мотивите за неговата номинация са, че той има извънреден принос и заслуги за развиването на опазването на здравето, научния и обществения живот в община Асеновград. Известен е с пословичната си дарителска активност и задачите си за опазване на културното завещание на града. От 1977 година до сегашния миг той интензивно работи и лекува пациенти в общинската МБАЛ-Асеновград. Той става първият в града експерт по нефрология и вкарва актуалните способи в диагностиката и лекуването на бъбречните болести. Той първи в страната организира профилактични прегледи с ехограф. Доктор Тодоров основава две отделения в асеновградската болница - Второ вътрешно и Отделение по хемодиализа. Под негово управление за първи път в града се вкарва коремна ехография. Той е деен участник в редица европейски и международни конгреси и конгреси по бъбречни заболявания и ехография. Освен доктор, лекар Никола Тодоров е и публицист, стихотворец и краевед. Той е роден на 10.04.1948 година в село Манастир, като по-късно се заселва с родителите си в Асеновград, където приключва междинното си обучение.
Васка Владимирова също бе измежду изтъкнатите креативен персони, номинирани за " Почетен жител " на града. Родена в семейство на интелектуалци през 1936 година и до през днешния ден тя е учител по пиано. Тя приключва приблизително музикално учебно заведение в Пловдив, след което и Българска държавна консерватория. Васка Владимирова стартира своята преподавателска активност в школата по пиано на Народно читалище " Родолюбие ", незабавно откакто приключва музикалното учебно заведение. Заедно със брачна половинка си Георги Терзиев през годините провеждат гостуването в Асеновград на изявени български музиканти и композитори. Целият професионален живот на Владимирова е отдаден на пианото и нейните възпитаници, които по-късно се радват на самопризнания, сполучлива музикална кариера и голям брой награди за гения и уменията си.
Талантът на Дамян Велчев също се подреди измежду номинациите за " Почетен жител " на Асеновград. Повод за предлагането да му бъде връчен наградата посмъртно е това, че той е разпространявал с оперното изкуство из цялата страна името на Асеновград. Велчев е имал и значително благотворителни изяви в областта на културата. През 1962 година той е станал лауреат на Световния юношески фестивал в Хелзинки.
Виктория Стефанова е колоритна персона на Асеновград, поради което също е препоръчана за наградата " Почетен жител ". Тя е добре позната измежду асеновградчани, като " Жената-Поезия " и е известна с приноса си в нравствен и културен аспект в града. Тя знае на изуст над 110 стихотворения, поетични фейлетони, прозаични произведения. Със завладяващите си рецитали е печелила призови места, представяйки Асеновград на разнообразни състезания.
По мотив 80-годишния празник на учителя, роден в семейство на бежанци от Врдарска Македония и заживял по-късно в Асеновград, за " Почетен жител " е препоръчан и Георги Коройчев. Той е първият притежател на влиятелната районна премия " Петко Москов ". Удостояван е и с плакет и почетни грамоти на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката. Организатор и началник е на единствения в света Национален пленер по изобразяване " Амбелино ", отразен и оповестен в Сборник от интернационална конференция на ЮНЕСКО. По време на форума, в продължение на седмица учители и възпитаници вървят дружно по пътя на творчеството, опознавайки иконописа, архитектурата, традициите и обичаите на асеновградския район.
Още един асеновградчанин - Росен Чаталбашев - е измежду номинираните за " Почетен жител ". Той е основният основател за побратимяването на община Асеновград със Старий Оскол в Русия. Чаталбашев е родом от Гоце Делчев, само че в главният му бизнес е концентриран в града на виното. Той е притежател на огромно дружество и по този начин обезпечава работа и занаят на голям брой асеновградчани. Гласуването за " Почетен жител " на Асеновград ще се реализира на следващия ден по време на априлското съвещание на Общинския съвет в града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР