4 начина да печелите повече лихва върху спестяванията си

...
Кой не иска да печели повече лихва върху спестяванията си
Коментари Харесай

Кой не иска да печели повече лихва върху спестяванията си — особено в днешната предизвикателна икономическа среда? Инфлацията все още е висока и с покачването на цените на почти всичко, всички бихме могли да използваме малко повече пари в банката. Но за съжаление лихвите по основните спестовни сметки просто не се поддържат. Според Federal Deposit Insurance Corp., типичната спестовна сметка печели само 0,42% APY.

Въпреки че има други опции за увеличаване на парите ви – като инвестиране на фондовия пазар или закупуване на недвижими имоти, например – те често идват с риск. Сметките с печелене на лихва, от друга страна, са един от най-сигурните начини да разширите богатството си.

Все пак този растеж може да варира в широки граници в зависимост от типа сметка, която отваряте и откъде я получавате. Така че, ако искате да сте сигурни, че максимизирате лихвите, които печелят вашите спестявания, ето какво ще трябва да направите.

Започнете, като сравните някои от най-добрите опции за спестявания с висока доходност, налични сега .

4 начина да спечелите повече лихва върху спестяванията си

Отворете високодоходна спестовна сметка

Много банки и финансови институции предлагат високодоходни спестовни сметки, които обикновено идват с много по-високи лихвени проценти от вашите по-основни сметки. Лихвите по тях се увеличиха значително през последната година, до голяма степен благодарение на Федералния резерв, който увеличи краткосрочните лихвени проценти 11 пъти от март 2022 г.

„Спестовните сметки с висока доходност плащат средно, около 4,5% — най-високото им ниво от финансовата криза през 2008 г.“, казва Джил Фопиано, главен изпълнителен директор на O'Brien Wealth Partners.

Кое е още по-добро? Тези лихви трябва да останат високи — и може да се повишат още повече — през 2023 г.

„Лихвите по високодоходните спестявания и фондовете на паричния пазар трябва да останат близо до настоящите нива, докато Фед започне да намалява лихвените проценти“, Фопиано казва. „Текущите насоки на Фед предполагат, че няма вероятност да намалят лихвените проценти през следващите няколко месеца.“

Ако не се нуждаете от незабавен достъп до парите си, сметките за сертификати за депозит – или компактдискове – може да са опция също. Те изискват да запазите парите си недокоснати за определен период от време, но те често идват с по-високи лихвени проценти в сравнение с други опции – особено в дългосрочен план.

„В зависимост от времевия хоризонт за използване на активите , заключването на три- или петгодишен компактдиск при сегашните цени може да има смисъл за хората“, казва Фопиано. „Въпреки че ходовете на Фед нямат пряко влияние върху процентите на спестявания, лихвите по депозитите са свързани с лихвите по фондовете на Фед и е вероятно да намалеят, след като Фед започне да намалява лихвите. В този случай заключването на по-висока доходност чрез CD може да бъде средство за запазете по-висок процент за по-дълго."

Изберете онлайн банка

Превключването на сметката ви към такава в онлайн институция също може да помогне, тъй като тези типове банки или финансови институции често предлагат много по-високи лихвени проценти от по-големите банки.

„Според моето професионално мнение, онлайн банките са очевидното място за започване“, казва Джеймс Алън, основател на Billpin и дипломиран експерт-счетоводител. „Техните високолихвени спестовни сметки избиват традиционните физически банки от водата по отношение на годишната процентна доходност. Говоря за четири, дори пет пъти по-високи лихвени проценти.“

Не е твърде изненадващо, ако мислите за разликата в оперативните разходи.

„Онлайн банките имат минимални режийни разходи в сравнение с големите банки със стотици клонове и хиляди служители. Те прехвърлят тези спестявания на разходи директно на вас под формата на невероятни лихвени проценти,“ казва Алън.

Помислете за сметка на паричния пазар

Сметките на паричния пазар — да не се бъркат с фондовете на паричния пазар — са друга опция за спестовна сметка, която може да ви предложи по-високи лихвени проценти, отколкото ще намерите при традиционните сметки .

„Сметките на паричния пазар са като спестовни сметки, но предлагат привилегии за изписване на чекове и често по-високи лихвени проценти“, казва Стив Секстън, главен изпълнителен директор на Sexton Advisory Group.

Само бъдете предупредени, казва Секстън.

„Въпреки че някои сметки на паричния пазар може да предлагат по-високи лихвени проценти от високодоходните спестовни сметки, те може също да имат по-високи такси и изисквания за минимално салдо“, казва Секстън.

Разберете днес проценти на спестявания тук, за да видите колко можете да печелите.

Пазарувайте наоколо

Накрая, не забравяйте да сравните опциите си. Както обяснява Секстън, „някои банки или кредитни съюзи предлагат по-конкурентни лихвени проценти по своите спестовни сметки. Това помага да пазарувате, да преговаряте и да следите банковите бонуси, предлагани на нови клиенти. Офертите за нови клиенти могат да включват паричен бонус , по-висок лихвен процент или други привилегии, които могат да помогнат за попълване на вашите спестовни сметки."

Долната линия

Въпреки че днешната икономическа среда може да е предизвикателна поради проблеми с инфлацията, потенциален предстояща рецесия и други предизвикателства, спестителите все още имат възможност да печелят по-високи от средните ставки върху парите, които депозират в сметките си. Със ставки от 4,5% или по-високи, високодоходните спестовни сметки могат да бъдат чудесен начин да увеличите парите си без голям риск. Но преди да отворите сметка, не забравяйте да обмислите всички начини, по които можете да спечелите още повече лихва върху спестяванията си, за да сте сигурни, че получавате възможно най-високата възвръщаемост на парите си.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР