Кой е най-старият български футболен клуб? Може да потърсите доста

...
Кой е най-старият български футболен клуб? Може да потърсите доста
Коментари Харесай

За първи път в България: Създаването на клубен футболен отбор

Кой е най-старият български футболен клуб? Може да потърсите много съществени митове, да прескочите около някои вълнуващи истории за обединяването на няколко тима, които по-късно водят до основаването на Славия. Това се случва през 1913 година и датата е ясно изписана на емблемата. Генерално би трябвало да знаем, че футболът за първи път (поне съгласно FIFA) е бил разказан като играта „ ритни топка “ през 206 година прочие Хр. И занимателна детайлност е, че спортът в България идва със същото име „ ритнитоп “. Пътят обаче е малко по-различен и има малко обиколен маршрут, който няма нищо общо с Китай.

Сред пристигналите преподаватели е господин Жорж дьо Режибюс. Швейцарецът решил да вземе една футболна топка и по този начин да популяризира този забавен спорт в страната. Когато Жорж идва в България е изпратен да преподава в Мъжката гимназия във Варна. Историята демонстрира, че на 14 май 1894 година се изиграва първата футболна среща сред младежите. Наредин няколко зимни палта, разделил игрището и хвърлил топката. Много скоро излиза наяве, че футболните пристрастености не могат да бъдат арестувани единствено в Мъжката гимназия.

Според разнообразни истории излиза наяве, че градът бързо стартира да усвоява този спорт и все по-често всяко учебно заведение образува собствен футболен тим. Жорж е канен на всяка среща да влиза в ролята на арбитър, а доста скоро излиза наяве, че играта съумява да се популяризира доста бързо. След 2 години Режибюс ще си тръгне от България, посявайки корените на един доста сериозен спорт. До тук добре, само че това значи ли, че Славия в действителност е първия формален клубен тим? Очевидно не, тъй като приказваме за обединяване на няколко дребни тима, които към този момент съществуват. Столичните тимове Ботев (създаден през 1909 г.) и Развитие (създаден през 1910 г.). Дори и да гледаме още по-ранните години, истината за родния футбол и първия клубен тим ще ни насочи на север към Русе.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Снимка: By Неизвестен – Симеонов, Климент (1984) (bulgarian) Футболът в България, София: Медицина и физкултура OCLC: 181130710., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9757860

Докато господин Режибюс преподавал футбола и карал дребни и огромни да сънуват тази игра, в Русе постоянно локалните поданици забелязвали по какъв начин моряците стопират на пристанището, хващат една топка и хукват към зелената трева, където и да е, с цел да поритат. Стадионите още не били готови, само че пък тази процедура почнала да се вижда много постоянно. Според легендата всичко се случвало още в края на XIX век. Опитайте се да познаете по кое време е регистриран първия футболен клуб? Русе основава Юнашкото сдружение „ Торпедо “ през 1901 година и тъй като още липсвала институция като БФС, Торпедо защитавали достойнството на града против всички идващи моряци, които имат огромно предпочитание да поиграят и да се раздвижат на сушата. Думата „ торпедо “ е употребена за първи път от немските инженери и надлежно русенци решили да бъдат торпедото на Дунав.

 Dark silhouettes of industrial port cranes, Danube River

И нещо още по-забавно, идващият най-ранен футболен тим в историята на България идва отново там от 1906 година с името „ Напредък “, както и сдружение „ Геолог “ от 1908 година (отново по-възрастен от останалите футболни отбори). И през ноември 1911 година става следващото обединяване на трите клуба и основаването на „ Дунав “. Практически славистите са изгубили борбата за най-древен футболен клуб в България с към 12 години. Русенският тим Торпедо не може да се похвали с толкоз невероятни футболни изяви и дано не забравяме, че генерално конкуренцията е била моряците, които ще слязат на пристанището, само че все пак не можем да изкривяваме обстоятелствата.

 Dunav-roma_1-0

Дунав Русе против Рома за купата на УЕФА

В името на обстоятелствата би трябвало да заявим и нещо друго, неотдавна Левски София публично показаха нови документи, в които показват по-специална дата на учредяване – 10 май 1911 година Въпреки всичко не би трябвало да забравяме, че Русе има футболен тим преди всички останали. За страдание не е водена и футболна статистика, която да демонстрира по какъв начин са се справяли русенци с браненето на футболната чест против идващите кораби, само че пък желанието им е разрешило да се развие една доста забавна спортна просвета. Необходими са още 11 години на русенци, с цел да построят и своя първи формален стадион. И в случай че се чудите кой е вторият най-стар футболен тим, насочете вниманието си към Силистра – там през 1902 година се появява „ Доростол “ Силистра.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР