Кой е най-добрият начин да пиете алкохол, а да не

...
Кой е най-добрият начин да пиете алкохол, а да не
Коментари Харесай

Кой е най-добрият начин да пиете алкохол, а да не се напиете?

Кой е най-хубавият метод да пиете алкохол, а да не се напиете? За следващ път ще пожертвам да засегна тематиката за алкохола. Или по-скоро тематиката за махмурлука. Кои артикули (от позиция на учените) могат да понижат риска от появяването му до нищо и кои единствено ще влошат обстановката. Това коментира в своя публикация Мария Колповская в  “Обозреватель Украина ”. 

Първо, малко физиология. Ако доста опростим процеса на преправка на алкохол от нашия черен дроб, можем да кажем, че той протича на два стадия.

Как се напиваме и по какъв начин изтрезняваме

На първия стадий самият етилов алкохол се унищожава (и ние изтрезняваме). А на втория стадий се унищожава продуктът от преработката на алкохола, необикновено токсичният ацеталдехид. Колкото повече ацеталдехид има в тялото, толкоз по-тежки са признаците на махмурлука. Така двата най-важни ензима са ADH и ALDH. Колкото по-активен е ADH, толкоз повече можем да пием, без да губим надзор над обстановката, само че колкото по-ниска е интензивността му, толкоз по-големи са възможностите да се напием от глътка шампанско. Колкото по-активен е ALDH, толкоз по-големи са възможностите да не получите махмурлук и колкото по-ниска е интензивността му, толкоз по-тъжни са последствията от възлиянията.

Биологично дейните субстанции, съдържащи се в питателните артикули, могат да понижат или покачат интензивността на тези ензими и затова да повлияят на тежестта на интоксикацията и главоболието заран.

Какво ще Ви помогне

Те ще ви оказват помощ да останете на краката си даже след огромни дози алкохол: ябълка, манго, любеница, ананас, нар, киви, лимон, лайм, круша, спанак, лук, моркови и домати. Но в това време ябълки, манго, дини, папая, киви, ананаси, лимони и моркови могат да създадат „ мечешка услуга “ – позволявайки ви да се напивате по-бавно и да пиете повече. Те понижават интензивността на ALDH и утежняват признаците на махмурлук.

Но портокалите,  чесънът, краставиците, кориандърът могат да допринесат за виене на свят единствено след няколко глътки шампанско.

Портокали, лайм, круши, краставици и домати са най-хубавите плодове за битка с махмурлука. Активно се утежнява от (в допълнение към горното) грозде, цариградско грозде, чесън, кориандър и спанак.

Какво утежнява ситуацията

Всички зърнени и бобови растения утежняват махмурлука, тъй че овесената каша заран след празненство надалеч не е най-хубавото решение.

Особено овесени ядки с мляко, защото пълномасленото мляко утежнява още повече обстановката. Но всяко ферментирало мляко (включително сирене) ще ви помогне да се напиете по-бавно и да не страдате от главоболие заран.

Повечето подправки също не са най-хубавите съставки за алкохолни питиета, а точно: черен пипер, канела, индийско орехче, кимион, куркума, джинджифил… Може би те са повода за главоболието след огромно количество горчивки и ликьори заран..

— Откажете се от навика да похапвате бира с фъстъци: тази композиция ви напива по-бързо и утежнява положението ви заран. Заменете фъстъците със сирене.

— Не се опитвайте да се възстановите с кафе, заменете го с черен или зелен чай.

— Спомняте ли си остарялата история, че яйчните жълтъци ви оказват помощ да не се напивате? Това е история, в реалност е противоположното. Но яйченият белтък в действителност може да ви върне на съзнанието.

— Не на вятъра доста алкохолни коктейли съдържат лайм. И не, не е належащо да се заменя с лимони. Лимоните, в противен случай, имат резултат на махмурлук.

– Изхвърлете всички таблетки с витамин С, които употребявате, с цел да се активизирате заран, те могат единствено да скапват всичко.

— Най-добрата закуска към алкохола са круши (е, след лайм, схваща се) и домати.

— А най-хубавият коктейл „ срещу махмурлук “ от позиция на учените е смути от круша и лайм с кокосова вода. За закуска – салата от краставици и домати, облечени с кисело мляко.

Опитайте, какво пък толкоз, в случай….

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР