Кой е човекът, който купи реално най-голямата медийна група в

...
Кой е човекът, който купи реално най-голямата медийна група в
Коментари Харесай

"Хищен приватизатор" от 90-те стои зад сделката с покупката на Нова телевизия

Кой е индивидът, който купи действително най-голямата медийна група в България ( " Нова Броудкастинг груп " ) и който доста евентуално ще купи " Теленор "? Този въпрос продължава да страда от неналичието на еднопосочен отговор, откакто чешкият предприемач Петр Келнер доста рядко изобщо се появява пред медиите. Чешкият публицист Тим Гослинг, който е постоянен създател в английския The Telegraph разкрива пред actualno.com кой в действителност е предприемачът, направил договорката.
Според Гослинг, Келнер несъмнено е основно настоящо лице в " хищната " (бел. ред. - точната дума, която чешкият публицист използва) приватизация в Чехия при започване на 90-те години на XX век. Най-апетитната хапка, която Келнер съумява да погълне, е чешката държавна застрахователна компания Česká pojišťovna. В момента той държи 49% от нея посредством фонда, с който купи „ Нова Броудкастинг груп “ - PPF (Първи приватизационен фонд). Как Келнер се намесва по този начин сполучливо в приватизацията в Чехия, откакто по това време е на 26-27 години? Слуховете го свързват с чешкия президент Вацлав Клаус, който при започване на 90-те години е финансов министър, а през 1992 година става министър председател на Чехия. Клаус е президент на Чехия цели 10 години – сред 2003 и 2013 година.
Няма обаче очевидна връзка сред Келнер и Клаус. Келнер несъмнено има съществени ползи и в Русия. Там той влиза посредством капиталовия си фонд " Петър Велики ". Руската връзка на Келнер е с капиталовата група ИСТ, чийто ръководител е съветският предприемач Александър Несис. Той е един от посочените публично от Съединени американски щати съветски олигарси, доближени до Владимир Путин – в листата на американското финансово министерство (под номер 64 в частта " Олигарси " ), който касае физически лица от Русия, върху които Съединени американски щати може да наложи наказания. Несис има персонално положение от 3,1 милиарда $ по оценки на Forbes.
В Русия връзката на Келнер с ИСТ е Nomos Bank, която в този момент действително се споделя банка " Откритие ". Неговият фонд PPF, дружно със словашката компания J&T, взема 49% в банката през 2007 година. През 2012 година " Финансова корпорация Откритие " тегли заем от 1 милиарда $ от друга съветска банка – ВТБ и купува мажоритарния дял в Nomos Bank, като я преименува. А през 2014 година банката става най-голямата частна съветска банка, откакто купува облигации на " Роснефт " за 625 милиарда рубли. Според Тим Гослинг, по време на международната финансова рецесия Келнер претърпява вреди на съветския пазар и по-късно пренасочва вниманието си.
На експлицитен въпрос дали чешкият милиардер е имал връзки и бизнес ползите му са се пресичали с България преди договорката за " Нова Броудкастинг груп ", Тим Гослинг отговори, че не знае за такова нещо. Той, обаче, уточни, че PPF неотдавна се изтегли от наддаването за CME, а това е притежателят на bTV. На негово място в наддаването се включи китайската група CEFC, която към този момент направи няколко вложения в Чехия през 2015 година.

Съгласно разнообразни чешки източници Келнер е главният мотор за привличане на вложения от Китай, като политическият тил в това отношение е актуалният чешки президент Милош Земан. " От международната рецесия насам има очевидна наклонност олигарси да купуват активи на медийните пазари в Чехия и Словакия. Досега, обаче, Келнер не беше съществено заинтригуван и намирам за любопитен обстоятелството, че той ненадейно купи българска медийна група ", разяснява Гослинг. Той изрече съмнение, че е допустимо в бъдеще " Нова Броудкастинг груп " да премине в китайски ръце.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР