Кой би забравил истерията от миналата година, когато най-дефицитната стока

...
Кой би забравил истерията от миналата година, когато най-дефицитната стока
Коментари Харесай

Тоалетната хартия пак изчезна? Подгответе се за нова вълна от недостиг

Кой би не запомнил нервността от предходната година, когато най-дефицитната стока в света се оказа тоалетната хартия? Уплашени от неизвестността на първите локдауни, паникьосани купувачи опразниха мълниеносно рафтовете с тоалетна хартия и дезинфектанти в магазини и хранилища по целия свят.

Е, бъдете подготвени за Епизод 2 на „ Недостиг на артикули от първа нужда “.

Сътресенията по световната верига от доставки евентуално ще създадат тоалетната хартия и други сходни артикули дефицитни, което ще стане мотив за ново всеобщо презапасяване от страна на потребителите, написа в разбор за Yahoo Finance Джъстин Андерсън.

Два казуса разстроиха световната верига от доставки. Първият е запушеният за шест дни Суецки канал, което забави доставките на над 400 транспортни кораба. Според анализатори образувалата се опашка от плавателни съдове ще се почисти след не по-малко от седмица. Други коментатори прибавят, че вторичните забавяния по пристанищата по света ще продължат най-малко още 60 дни след случая, поради хаоса с организацията на идващите кораби.

В същото време има дефицит на товарни контейнери. Много от фабриките, в които те се създават, са в Китай и някои от тях затвориха порти още при започване на световната пандемия от COVID-19. Те не съумяха да реагират задоволително бързо през втората половина на 2020 година, когато  глобалната стопанска система бързо стартира да се възвръща. Така производителите имат усложнение да изпращат стоките до  пазарите, на които се пласират.

Сега дефицитът на артикули може да докара до растеж в цените им . Възможно е някои от тях да станат сложни за намиране. И по този начин, кои артикули се чака да бъдат наранени от цялата блъсканица в последната седмица?
Тоалетна хартия – една от фирмите, които пострадаха от рецесията с контейнерите, е бразилската Suzano – най-големият производител на дървесен пулп, който е главен запас за тоалетна хартия. Директорът на компанията Валтер Шалка заяви, че през март компанията е изпратила по-малко от предстоящата продукция и е била принудена да отсрочи някои от пратките си за април. Повечето от запасилите се при първата вълна на шопинг суматохата обаче най-вероятно към момента имат обилни ресурси от този артикул. Кафе – блокадата на Суецкия канал е забавила доставката на кафе, изключително на това, от което се прави инстантно кафе. Каналът е главен маршрут за доставките от Виетнам, който пък е най-големият производител на кафе робуста, което се употребява за инстантно кафе. Мебели – един от най-големите производители в Съединени американски щати La-Z-Boy неотдавна разгласи, че клиентите му ще би трябвало да изчакат за доставка сред 5 и 9 месеца след поръчването на столове и дивани. Задръстванията на пристанищата в Южна Калифорния, където идват контейнерите от Азия, е проблем още преди запушването на Суецкия канал. Освен един от световните водачи в сектора – шведската Ikea – разгласи, че блокадата на Суецкия канал сигурно ще добави до проблемите, които и без друго се усещат в организацията на световната верига от доставки поради световната пандемия. Сирене – неотдавна Costco разгласи, че неналичието на задоволително контейнери е причина за забавянето на доставки от сирене, където проблеми е имало по всички пристанища от Сиатъл до Калифорния. Компанията, която е измежду водещите търговци на дребно в Съединени американски щати, разгласи, че има усложнения с доставките на маслини, морска храна и спортни артикули.
Както към този момент станахме очевидци комерсиалните вериги може да слагат предели на броя артикули, които един консуматор може да закупи, с цел да управляват изкупуването им. Ако въпреки всичко решите да се запасите, имайте поради, че консолидирането на отговорности към кредитните карти посредством нов потребителски заем е най-бързия и на ниска цена метод те да бъдат изплатени.

Най-важният съвет обаче е да не се паникьосвате, защото скоро обстановката с доставките ще бъде овладяна, а до тогава просто не се отхвърляйте да търсите от нужните ви артикули и все някъде ще намерите, поучава Андерсън.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР