Ковидкризата извади на преден план редица пороци на държавното управление

...
Ковидкризата извади на преден план редица пороци на държавното управление
Коментари Харесай

Вяра Емилова: Държавата и здравната система са в колапс


Ковидкризата извади на напред във времето редица пороци на държавното ръководство и най-много в здравната система. Още в самото начало на рецесията през март т.г. ръководещите демонстрираха, че не могат да вземат безапелационни и навременни управнически решения, липсва им изчерпателен разбор и най-много съответни ограничения, с които да смекчат резултатите от вируса, както върху здравето на хората, по този начин и върху социално-икономическите последствия от пандемията. Така на процедура вместо да ръководят процеса, те вървяха след него като статисти, броейки инфектирани, умряли и оздравели. Първо затвориха всичко, вкараха наложително вървене с маски, след това анулираха маските, след седмица отново ги вкараха и след 12 часа отново ги анулираха. Цялата битка с заболяването се трансформира в битка дали да сме с маски или без маски. А хората боледуваха, умираха, оставаха без работа, без средства за медикаменти, без достъп до лечебните заведения заради неналичието на междуградски превоз. Без достъп до медикаменти, заради липса на аптека. Сами против страната и заболяването.

Цяло лято вместо да се приготвят за идната нова вълна от инфектирани, както редица европейски страни, ръководещите ни заблуждаваха, че всичко е отминало. А лечебните заведения продължаваха да се пълнят със инфектирани, лекарите да боледуват и лекуват по едно и също време. Така новата вълна ни завари с лавинообразен скок на инфектираните, само че без лекари и медицински сестри. Пазарния принцип в образованието и опазването на здравето ни лиши от лекари и медицински сестри, както и от съответна здравна система. Сега всичко е съсредоточено в София и още 2-3 огромни града. С всеки минал ден заболелите ставт от ден на ден, а неналичието на съответна държавна интервенция постанова сами да се организираме. За това в този момент е по-необходимо от всеки път всички, които имат опция да се включат в битката срешу вируса – дали това ще бъде с работа в лечебните заведения, работа на първа линия за снабдяване на храна и медикаменти за карантинираните по домовете или с даряване на кръвна плазма, всеки би трябвало да е съпричастен към протичащото се.

Действащият модел на ръководство докара до цялостната комерсиализация на опазването на здравето и обществените услуги с всички отрицателни последици за пациентите.

Българска социалистическа партия твърдо стои зад визията, че здравето не е стока, а човешко богатство и неотменимо човешко право, за това ние предлагаме в различния държавен бюджет понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите на 9%, предложение, което през днешния ден беше отхвърлено още веднъж, специалността здравна сестра да стане предпазена, да се усилят парите за специализации на лекарите и да се отстрани комерсиалния статут на лечебните заведения.

В този тежък миг взаимопомоща и доброволчеството са едни от стъпките за излизане от рецесията. За това и националните предствители от левицата, общински съветници от Българска социалистическа партия в страната и жители са подготвени да застанат на първа линия. Защото в този момент е по-необходимо от всеки път да сме покрай хората.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР