Ковид пандемията не беше нещо измислено, случайно, някакво грипче, а

...
Ковид пандемията не беше нещо измислено, случайно, някакво грипче, а
Коментари Харесай

Лекар: Ковид не беше грипче

" Ковид пандемията не беше нещо измислено, инцидентно, някакво грипче, а човешка покруса в целия свят, а България заплати най-голямата цена измежду популацията си ". Това съобщи анестезиологът доктор Иван Колчаков пред Българска национална телевизия.

Като цяло България има недостиг на финансиране в опазването на здравето. по време на коронавирус пандемията, без значение от кое държавно управление, са били отделени обилни за страната ни средства за финансиране на здравните заведения и заплащането на личния състав, изясни Колчаков.

Трудно е да се пресметна какъв брой е коствал коронавирусът в опазването на здравето, но най-голямата загуба е на човешки животи. Статистически предходната година България е намаляла с 80 000 жители. По време на пандемията всички недъзи и дефекти в здравната система се нараснали и станали доста остри. Има драматичен резултат, макар че нашата здравна система има огромен капацитет за развиване, уточни доктор Колчаков.

По думите му, в случай че в България ги нямало частните лечебни заведения, картината щяла да е много по-страшна. Има значима вълна на увеличението на пациентите, доста пациенти отсрочили интервенциите поради пандемията, рестриктивните мерки и психологическият проблем. Сега има обезщетителна вълна на всички, които не са били коронавирус заболели и запълват поликлиниките, добави доктор Колчаков.

Той добави, че лекарите имат подготвеност за работа, в случай че през есента има нова коронавирус вълна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР