Ковид-19 подплаши българите и даде неочакван тласък на застрахователния пазар.

...
Ковид-19 подплаши българите и даде неочакван тласък на застрахователния пазар.
Коментари Харесай

COVID-19 подплаши българите: Бум на застраховки за здраве, р...

Ковид-19 подплаши българите и даде непредвиден подтик на застрахователния пазар.

В животозастраховането, след забележителен спад през 2020 година, вследствие на пандемичната обстановка през актуалната година се следи динамичен растеж в премийния доход, излиза наяве от систематизираните 6-месечни данни на Комисията за финансов контрол /КФН/. Темпът е изпреварващ по отношение на общото обезпечаване, което е относително рядка обстановка за българския пазар.

Към м. юни 2021 година премийният доход /сумите, платени по полици/ в животозастраховането доближава 296 млн., като растежът по отношение на същия интервал на 2020 година е 30,2%. Наред с това обаче се регистрира и сравним растеж от 27% на изплатените компенсации, които са в размер на 112 млн. лева Това значи, че продуктите на фирмите, които бързо включиха Ковид-19 в покритията си, са влезнали в деяние. Още предходната година на пазара имаше групови полици - за компании и предприятия, които даваха опция за обезщетение при заразяване с Ковид-19.

Продължава интензивното развиване по линия на застраховка „ Живот “, обвързвана с капиталов фонд, разясняват от Асоциацията на българските застрахователи. Ръстът на годишна база на премийния доход към юни 2021 година е 133%. Събраните награди възлизат на близо 113 млн. лева - близо 2,5 пъти повече спрямо м. юни 2019 година, когато премийният доход е бил 46 млн. лева Този огромен интерес се дължи на редица аргументи, главната обаче е търсенето на по-изгодни други възможности за ръководство на спестяванията. Нулевите лихви, та даже и негативната рентабилност по депозитите не съумя да спре българите да натрупат в банки, само че откакто доста финансови институции преустановиха откриването на нови депозити, хората ще предпочетат да вложат в артикул, който визира тяхното здраве и живот в пандемична конюнктура, разясняват брокери.

Устойчив остава трендът за нараснал интерес към здравните застраховки през 2021 година По линия на застраховка „ Заболяване “ към м. юни 2021 година премийният доход е над 42 млн. лева - с 8% по-висок на годишна база.

Наред с повишението на премийния доход следва да се означи и забележителният, изпреварващ растеж на изплатените компенсации в животозастраховането. Прочитът на данните сочи, че пандемията се е отразила значимо върху този индикатор. Ръстът в компенсациите през първите шест месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на „ предпандемичната “ 2019 година се движи в границите на към 50%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР